Recept
Hemgjord julkola ”soy sauce caramel”
Ca 30 min
25
Funkar det att smaksätta julkolan med flingsalt à la salted caramel så funkar det ännu bättre med japansk sojasås eftersom den ger en djupare sälta med fler nyanser. Lägg kolorna i en fin ask, skriv ner receptet på ett kort och ge till någon du tycker mycket om.
Ingredienser
- 50 g osaltat smör
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 ½ dl ljus sirap
- 2 msk Kikkoman Less Salt sojasås
Gör så här
-
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
-
Koka upp och låt koka på medelvärme till 125 grader. Rör då och då. Gör kulprovet genom att droppa lite av kolasmeten i kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg och ganska fast kula när den har svalnat är kolan klar.
-
Häll smeten i en bakplåtsklädd form, ca 15 x 20 cm. Låt svalna.
-
Skär kolan i bitar. Slå in varje bit i bakplåtspapper. Förvara i en lufttät burk.