Recept

Hemgjord julkola ”soy sauce caramel”

Ca 30 min
25

Funkar det att smaksätta julkolan med flingsalt à la salted caramel så funkar det ännu bättre med japansk sojasås eftersom den ger en djupare sälta med fler nyanser. Lägg kolorna i en fin ask, skriv ner receptet på ett kort och ge till någon du tycker mycket om.

Ingredienser

  • 50 g osaltat smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 2 msk Kikkoman Less Salt sojasås

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

  2. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125 grader. Rör då och då. Gör kulprovet genom att droppa lite av kolasmeten i kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg och ganska fast kula när den har svalnat är kolan klar.

  3. Häll smeten i en bakplåtsklädd form, ca 15 x 20 cm. Låt svalna.

  4. Skär kolan i bitar. Slå in varje bit i bakplåtspapper. Förvara i en lufttät burk.

Fler sötsaker med japansk sojasås