Recept
Hemgjord sötstark senap
Hur du gör egen sötstark senap till varmkorv med bröd, julens skinkmacka eller som ingrediens i en hovmästarsås till gravad lax? Bara följ det receptet på vår kallrörda variant! Till skillnad från andra senapsrecept innehåller denna ”dundersenap” varken mjöl eller mejeriprodukter, vilket förlänger hållbarheten och är schysst mot födoämnesallergiker.
Ingredienser
- 1 ½ dl florsocker (ca 90 g)
- ½ dl flytande honung (ca 70 g)
- 2 msk ättiksprit (12%)
- ½ dl vatten
- 1 dl neutral rapsolja
- 1 burk Colman’s senapspulver (100 g)
- salt
Gör så här
-
Blanda florsocker, honung, ättikssprit, vatten, olja och 1 krm salt i en rymlig skål.
-
Tillsätt senapspulvret under vispning och fortsätt vispa till en slät, ganska rinnig, blandning.
-
Häll upp senapen i rena glasburkar med lock. Ställ in i kylen minst 1 dygn för en fastare konsistens, men låt stå minst 1 vecka för att smakerna ska hinna mogna ordentligt. Späd med lite mer vatten om senapen skulle bli för trögflytande.
Tips!
Om senapen skiktar sig är det bara att röra om med en sked eller vispa tills den går ihop igen. Maximal senapsstyrka uppnås efter 1–2 veckor, men hållbarheten är 3–4 månader.