Recept
Het tomatmarmelad
Har du mycket tomater hemma? Gör tomatmarmelad! Fantastiskt gott till ost på salta kex, hembakta scones, helgens rostmackor eller i ett läckert tilltugg med smördeg och brie. Några stänk vinägersyrlig hetta både balanserar smakerna i marmeladen – och lyfter dem.
Ingredienser
- 250 g mogna tomater
- 1 ½ dl syltsocker
- 1 tsk TABASCO® Original
- finrivet skal och juice av 1 citron
Gör så här
-
Skär tomaterna i mindre bitar.
-
Blanda tomater, syltsocker, TABASCO® Original, citronskal och citronjuice i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 20 minuter utan lock tills temperaturen är 105–110 grader beroende på hur pass lös eller fast konsistens man vill ha. Rör då och då.
-
Häll upp tomatmarmeladen på väl rengjorda glasburkar med lock. Låt svalna.
-
Servera till ostbrickan, scones, rostbröd eller gör brie bites som festligt tilltugg (se tips!).
Tips!
Den heta tomatmarmeladen är supergod ihop med frasig smördeg och ljummen vitmögelost i form av så kallade brie bites. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut 1 rulle kyld smördeg (à 250 g). Skär degen i 12 små fyrkanter eller stansa ut lika många rundlar. Tryck ner i en minimuffinsform. Skär 200 g brie i 12 lika stora bitar. Fördela osten i formen. Lägg på en klick tomatmarmelad på varje ostbit. Nyp ihop smördegen till ett litet knyte. Sätt in i mitten av ugnen 10–12 minuter tills smördegen har fått fin färg och är genomgräddad. Garnera med färsk rosmarin.