Recept

Het tomatmarmelad

Ca 30 min
12

Har du mycket tomater hemma? Gör tomatmarmelad! Fantastiskt gott till ost på salta kex, hembakta scones, helgens rostmackor eller i ett läckert tilltugg med smördeg och brie. Några stänk vinägersyrlig hetta både balanserar smakerna i marmeladen – och lyfter dem.

Ingredienser

  • 250 g mogna tomater
  • 1 ½ dl syltsocker
  • 1 tsk TABASCO® Original
  • finrivet skal och juice av 1 citron

Gör så här

  1. Skär tomaterna i mindre bitar.

  2. Blanda tomater, syltsocker, TABASCO® Original, citronskal och citronjuice i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 20 minuter utan lock tills temperaturen är 105–110 grader beroende på hur pass lös eller fast konsistens man vill ha. Rör då och då.

  3. Häll upp tomatmarmeladen på väl rengjorda glasburkar med lock. Låt svalna.

  4. Servera till ostbrickan, scones, rostbröd eller gör brie bites som festligt tilltugg (se tips!).


    Tips!

    Den heta tomatmarmeladen är supergod ihop med frasig smördeg och ljummen vitmögelost i form av så kallade brie bites. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut 1 rulle kyld smördeg (à 250 g). Skär degen i 12 små fyrkanter eller stansa ut lika många rundlar. Tryck ner i en minimuffinsform. Skär 200 g brie i 12 lika stora bitar. Fördela osten i formen. Lägg på en klick tomatmarmelad på varje ostbit. Nyp ihop smördegen till ett litet knyte. Sätt in i mitten av ugnen 10–12 minuter tills smördegen har fått fin färg och är genomgräddad. Garnera med färsk rosmarin.

Passa på när det är tomatsäsong