Recept

Heta svamp- och linsbiffar

Ca 35 min
2

Biffar i alla dess former tycker verkligen Foodgeekz-systrarna Evelina och Emmy Hammelfelt om. Deras svamp- och linsbiffar är inget undantag då de är mättande, krämiga på insidan och frasiga på utsidan. Servera i en skål med rödbetssallad och ett gäng röror!

Ingredienser

  • 2 dl röda linser
  • 4 dl vatten
  • 250 g champinjoner
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ färsk röd chili (t ex spansk peppar)
  • 2 msk inlagd jalapeño
  • ½ kruka persilja
  • ½ kruka koriander
  • färskpressad juice av 1 citron
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 ägg
  • 2 msk glutenfritt ströbröd
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ tsk chiliflakes
  • 150 g blandsallad
  • 150 g färsk grönkål
  • smör och olivolja till stekning
  • flingsalt, nymalen svartpeppar
  • Rödbetssallad
  • 5 förkokta ekologiska rödbetor
  • 1 dl havrefraiche
  • 2 msk majonnäs
  • färskpressad juice av ½ citron
  • 2 tsk dijonsenap
  • Dippsås
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk honung
  • 2 msk fryst persilja
  • färskpressad juice av ½ citron
  • Övriga toppings (per bowl)
  • 2 msk paprikaröra (se tips)
  • 2 msk surkål

Gör så här

  1. Häll linser och vatten i en stekpanna. Stek på hög värme under omrörning tills linserna mjuknat, det tar bara några minuter.

  2. Skär och hacka champinjoner, rödlök, vitlök, chili, jalapeño, persilja och koriander. Lägg allt i en matberedare. Mixa tillsammans med citronjuice, fiberhusk, ägg, ströbröd, dijonsenap, chiliflakes, 1 tsk flingsalt och eventuellt en liten skvätt vatten. Smeten ska bli jämn i konsistensen och vara enkel att forma till mindre biffar. Låt smeten vila. Förbered tillbehören under tiden.

  3. Rödbetssallad: Skär rödbetorna i mellanstora bitar. Lägg i en skål och blanda med havrefraiche, majonnäs, saft från en halv citron, dijonsenap, ½ tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

  4. Dippsås: Skala och pressa vitlöken. Blanda med övriga ingredienser i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.

  5. Forma smeten till biffar. Stek dem i 2 msk smör och 2 msk olivolja i en stekpanna. Börja med att steka på hög värme på varje sida för att få en krispig yta. Sänk därefter värmen och stek ytterligare någon minut, tills biffarna har blivit helt genomstekta.

  6. Hacka grönkålen grovt.

  7. Fördela sallad och grönkål i skålar. Bygg vidare med biffar, rödbetssallad och dippsås. Toppa med paprikaröra och surkål. Servera genast.


    Tips – hemgjord paprikaröra
    Det går bra att ersätta paprikaröran med färdig muhammara, men att göra egen blir så mycket godare. Mixa 4 dl grillad paprika med olja från burken i en matberedare. Tillsätt 2 msk glutenfritt ströbröd och 150 g valnötter, men spara några nötter till garnering. Mixa ytterligare några sekunder. Smaka av med färskpressad juice av 1 citron, 1 tsk flingsalt och 1 tsk nymalen svartpeppar. Mixa lite till. Häll upp i en skål eller burk. Ställ in i kylen där röran håller ca 3 dagar, eller använd direkt. Toppa med ½ kruka hackad koriander vid servering.

Testa en annan svamprätt