Recept
Heta svamp- och linsbiffar
Biffar i alla dess former tycker verkligen Foodgeekz-systrarna Evelina och Emmy Hammelfelt om. Deras svamp- och linsbiffar är inget undantag då de är mättande, krämiga på insidan och frasiga på utsidan. Servera i en skål med rödbetssallad och ett gäng röror!
Ingredienser
- 2 dl röda linser
- 4 dl vatten
- 250 g champinjoner
- 1 rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- ½ färsk röd chili (t ex spansk peppar)
- 2 msk inlagd jalapeño
- ½ kruka persilja
- ½ kruka koriander
- färskpressad juice av 1 citron
- 2 msk fiberhusk
- 1 ägg
- 2 msk glutenfritt ströbröd
- 1 msk dijonsenap
- ½ tsk chiliflakes
- 150 g blandsallad
- 150 g färsk grönkål
- smör och olivolja till stekning
- flingsalt, nymalen svartpeppar
- Rödbetssallad
- 5 förkokta ekologiska rödbetor
- 1 dl havrefraiche
- 2 msk majonnäs
- färskpressad juice av ½ citron
- 2 tsk dijonsenap
- Dippsås
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 msk honung
- 2 msk fryst persilja
- färskpressad juice av ½ citron
- Övriga toppings (per bowl)
- 2 msk paprikaröra (se tips)
- 2 msk surkål
Gör så här
-
Häll linser och vatten i en stekpanna. Stek på hög värme under omrörning tills linserna mjuknat, det tar bara några minuter.
-
Skär och hacka champinjoner, rödlök, vitlök, chili, jalapeño, persilja och koriander. Lägg allt i en matberedare. Mixa tillsammans med citronjuice, fiberhusk, ägg, ströbröd, dijonsenap, chiliflakes, 1 tsk flingsalt och eventuellt en liten skvätt vatten. Smeten ska bli jämn i konsistensen och vara enkel att forma till mindre biffar. Låt smeten vila. Förbered tillbehören under tiden.
-
Rödbetssallad: Skär rödbetorna i mellanstora bitar. Lägg i en skål och blanda med havrefraiche, majonnäs, saft från en halv citron, dijonsenap, ½ tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
-
Dippsås: Skala och pressa vitlöken. Blanda med övriga ingredienser i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.
-
Forma smeten till biffar. Stek dem i 2 msk smör och 2 msk olivolja i en stekpanna. Börja med att steka på hög värme på varje sida för att få en krispig yta. Sänk därefter värmen och stek ytterligare någon minut, tills biffarna har blivit helt genomstekta.
-
Hacka grönkålen grovt.
-
Fördela sallad och grönkål i skålar. Bygg vidare med biffar, rödbetssallad och dippsås. Toppa med paprikaröra och surkål. Servera genast.
Tips – hemgjord paprikaröra
Det går bra att ersätta paprikaröran med färdig muhammara, men att göra egen blir så mycket godare. Mixa 4 dl grillad paprika med olja från burken i en matberedare. Tillsätt 2 msk glutenfritt ströbröd och 150 g valnötter, men spara några nötter till garnering. Mixa ytterligare några sekunder. Smaka av med färskpressad juice av 1 citron, 1 tsk flingsalt och 1 tsk nymalen svartpeppar. Mixa lite till. Häll upp i en skål eller burk. Ställ in i kylen där röran håller ca 3 dagar, eller använd direkt. Toppa med ½ kruka hackad koriander vid servering.