Recept

Hummerrisotto med råmarinerad fänkål och ärter

Ca 45 min
4

Gör som italienarna och servera en krämig risotto före varmrätten, varför inte som del av Fredagskocken Mattias Larssons lättlagade nyårsmeny? Toppa med hummer och balansera smakerna med söta gröna ärter, citronsyrlig fänkål och riven parmesan. Låt en aromatisk och välbalanserad champagne fullända förrättsserveringen.

Ingredienser

  • 1 kokt hummer
  • olivolja, smör
  • salt
  • Råmarinerad fänkål och ärter
  • 80 g fänkål
  • 100 g gröna ärter
  • 1 ½ msk färskpressad citronjuice
  • 3 msk olivolja
  • Risotto
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 dl arborio- eller carnaroliris
  • ½ dl torrt vitt vin (oekat, gärna riesling)
  • 3 dl skaldjursbuljong (alt kyckling- eller grönsaksbuljong)
  • 40 g parmesanost

Gör så här

  1. Skala hummern och skär köttet i önskad storlek.

  2. Råmarinerad fänkål och ärter: Hyvla eller skiva fänkålen supertunt och blanda med ärter, citronjuice och olivolja strax före servering. Smaka av med salt.

  3. Risotto: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt koka 1 minut. Tillsätt ca 1 ½ dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas). Riv parmesanosten. Tillsätt en klick smör och 25 g parmesanost efter 20–25 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd. Vänd ner hummerköttet och smaka av med salt.

  4. Lägg upp hummerrisotton på fyra tallrikar, ringla över fänkålen och ärterna tillsammans med dressingen. Strö över resterande parmesanost och servera direkt. Laga gärna rätten som en del av Fredagskockens okrångliga nyårsmeny (eller vid andra festliga tillfällen).


    Preppa som en kock
    Dagen före
    - Skala och skär hummern
    - Riv parmesanosten

    Innan gästerna kommer
    - Skiva fänkål och blanda med ärterna, men avvakta med citronjuice, olivolja och salt
    - Förkoka risotton ca 20 minuter, ta från värmen

    Strax före servering
    - Koka klart och smaksätt risotton (du kan behöva späda med lite extra vatten)
    - Marinera fänkål och ärter

Mer att laga med havets marina delikatesser