Recept
Japansk cheesecake med brynt kaffesmör
En japansk cheesecake innehåller marängsmet. Det gör den lättare och luftigare än en klassisk amerikansk cheesecake. I smeten gömmer sig också brynt kaffesmör, gjort på ett extra mörkrostat kaffe som stöttar kvinnor i kaffeodlande länder.
Ingredienser
- 2 äggulor
- 100 g cream cheese
- ¾ dl vispgrädde
- 1 ½ msk strösocker
- finrivet skal av ½ citron
- ½ dl vetemjöl
- smör till formen
- Brynt kaffesmör
- 30 g smör
- 1 ½ msk malet kaffe (gärna Arvid Nordquist Amigas)
- Marängsmet
- 2 äggvitor
- 1/3 dl strösocker
Gör så här
-
Börja med det brynta kaffesmöret. Bryn smöret i en liten kastrull tills det blir gyllene, lätt skummigt och börjar dofta kola. Ta från värmen. Tillsätt kaffet medan smöret är varmt. Låt dra ca 3 minuter. Sila först av i en finmaskig sil, filtrera sedan genom ett kaffefilter.
-
Sätt ugnen på 150 grader.
-
Vispa äggulor, cream cheese, grädde, socker och citronskal till en fluffig smet med elvisp. Sikta i mjölet och tillsätt det brynta kaffesmöret. Rör försiktigt tills allt har blandats.
-
Marängsmet: Lägg äggvitorna i en bunke. Tillsätt en mindre del av sockret och börja vispa med elvisp. Tillsätt resterande socker lite i taget under fortsatt vispning till en luftig maräng.
-
Vänd varsamt ner marängen i kaffesmeten och häll den sedan i en smord ugnssäker form, ca 15x20 cm. Sätt formen i en långpanna. Fyll upp med ca 2 cm vatten runtom.
-
Sätt in plåten med kakformen i mitten av ugnen ca 70 minuter. Sänk till 140 grader och baka ca 15 minuter till. Kakan ska resa sig ungefär 1 cm. Börjar den spricka eller resa sig för mycket kan du öppna ugnsluckan i några sekunder. Ta ut och låt vila 1 timme.
-
Servera cheesecaken med riktigt gott bryggkaffe, gärna samma sort som i kakan.
Visste du att…
Kaffet i det brynta smöret fungerar som en smakförstärkare som ger kakan mer djup, förhöjer och balanserar övriga smaker samt bidrar med en liten bitterhet. Du skulle lika väl kunna använda det i kombination med ugnsrostade grönsaker och ett stänk citron.