Recept
Julköttbullar
Det finns köttbullar, och så finns det julköttbullar. Skillnaden ligger i kryddningen där vi smaksätter julvarianten klassiskt med kryddpeppar och nejlika, men också japansk sojasås och dijonsenap som gör dem extra goda. Vill du slippa stekos är det smidigt att tillaga dem i ugnen. Frys in om du vill laga dem i förväg.
Ingredienser
- ¾ dl panko (asiatiskt ströbröd)
- 1 ½ dl mjölk (3%)
- 1 tsk Grey Poupon dijonsenap
- 1 msk Kikkoman Ekologisk sojasås
- ½ gul lök
- 1 ägg
- 500 g nöt- eller blandfärs
- ½ tsk malen kryddpeppar
- ½ tsk malen nejlika
- smör och rapsolja
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Blanda panko, mjölk, dijonsenap och soja i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter.
-
Skala, dela och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i 1 msk smör i en stekpanna.
-
Tillsätt lök, nöt- eller blandfärs, kryddpeppar och nejlika i pankoblandningen. Krydda med ¾ tsk salt och 1 krm peppar. Blanda väl till en jämn smet, men inte för länge (då riskerar färsen att bli seg).
-
Rulla smeten till jämnstora köttbullar, gärna med lätt oljade händer, inte fuktade med vatten. Vatten suger nämligen värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna riskerar att bli mer kokta än stekta).
-
Stek köttbullarna i omgångar i smör och rapsolja 7–8 minuter i en stor stekpanna på medelvärme. Servera gärna med valfria tillbehör.
Tips!
Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut köttbullar på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen på 225 grader (varmluft) tills köttbullarna är genomstekta och har fått fin färg, hur lång tid det tar varierar med deras storlek. Låt svalna och frys sedan in köttbullarna om de inte ska ätas på en gång. Perfekt för den som vill kunna förbereda inför jul!För en glutenfri rätt, byt panko mot glutenfritt ströbröd, exempelvis Schär Pan Grati (glutenfritt skorpmjöl), och använd Kikkoman Tamari glutenfri sojasås i stället för Kikkoman Ekologisk sojasås.