Recept
Kaffe tonic
Sugen på en fräsch kaffedrink? Då kan du sluta leta nu. Baristan Linnea Vannesjö baserar sin kaffe tonic på ett cold brew-koncentrat som framhäver kaffebönans naturliga smaker. Hon använder helst ett ljusrostat kaffe på 100 procent arabicabönor – för ett mer uppfriskande resultat – året runt.
Ingredienser
- isbitar
- apelsinskivor
- 2 delar tonic water
- 1 del cold brew-koncentrat
- Cold brew-koncentrat
- 1 del malet kaffe (gärna Arvid Nordquist Selection Blond)
- 2 delar kallt vatten
Gör så här
-
Cold brew-koncentrat: Dosera malet kaffe och vatten i en tillbringare. Ställ in i kylen och låt stå ca 5 timmar. Sila kaffet genom en finmaskig sil och filtrera det sedan genom ett kaffefilter. Förvara i kylskåp.
-
Till 1 glas: Fyll ett glas med is och lägg i 1 apelsinskiva. Häll över tonic water och häll därefter försiktigt över cold brew-koncentratet så att det bildas två lager i glaset. Servera genast.
Tips!
Gör en större mängd cold brew-koncentrat, säg ½ liter, och ha ståendes i kylen (det håller minst en halv vecka). Det är en perfekt bas till flera olika drycker. Här är några förslag:
- Blanda 1 del cold brew-koncentrat och 1 del kallt vatten. Servera med is så har du gjort en iskaffe.
- Byt ut vattnet mot samma mängd mjölk eller växtdryck som i receptet på kaffe tonic för en islatte.
- Du kan också göra en cold brew espresso martini – då byter du bara ut espresson i det här receptet.