Recept

Grönkålscaesar med mandel och tranbär

Ca 40 min
4

När grönkål var som trendigast i New York fanns det kaféer som satte upp skyltar där det stod ”we’ve got kale”. Och den kom för att stanna – året om. Vi älskar kålen i en uppdaterad caesarsallad, med mandel, sötsyrliga tranbär och knapriga krutonger.

Ingredienser

  • 500 g grönkål
  • ½ dl grovhackad sötmandel (gärna rostad)
  • ½ dl torkade tranbär
  • 1 dl hyvlad parmesan
  • salt och nymalen peppar
  • Caesardressing
  • 1 ägg
  • 4 sardeller
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 ½ msk färskpressad citronjuice
  • 1 ½ msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 tsk Kikkoman Original sojasås
  • 2 ½ dl neutral olja
  • 2 dl riven parmesan
  • Krutonger
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • eventuellt TABASCO® Original pepparsås

Gör så här

  1. Börja med dressingen. Koka ägget i 2 ½ minut. Kyl ner snabbt. Skala ägget och gröp ur vitan och äggulan i en skål med höga kanter. Tillsätt sardeller, riven vitlök, citronjuice, vinäger, senap och soja. Mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn, fin stråle under fortsatt mixning till en slät och krämig dressing. Rör ner osten och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

  2. Krutonger: Skär brödet ca 2×2 cm stora tärningar. Skala vitlöken. Krossa klyftorna lätt med sidan av knivbladet. Stek vitlöken i oljan i en stekpanna tills den har fått fin färg. Ta upp vitlöken. Tillsätt eventuellt några droppar TABASCO® Original pepparsås och stek brödtärningarna i vitlöksoljan tills de blivit gyllene runt om.

  3. Skölj grönkålen. Skär bort den grövre stammen och skär eller riv bladen i bitar.

  4. Lägg grönkålen i en skål. Blanda med hälften av dressingen. Strö över krutonger, mandlar, tranbär och hyvlad parmesan.

  5. Servera salladen med resterande dressing vid sidan om.

Fler nya rätter till julbordet