Recept
Grönkålscaesar med mandel och tranbär
När grönkål var som trendigast i New York fanns det kaféer som satte upp skyltar där det stod ”we’ve got kale”. Och den kom för att stanna – året om. Vi älskar kålen i en uppdaterad caesarsallad, med mandel, sötsyrliga tranbär och knapriga krutonger.
Ingredienser
- 500 g grönkål
- ½ dl grovhackad sötmandel (gärna rostad)
- ½ dl torkade tranbär
- 1 dl hyvlad parmesan
- salt och nymalen peppar
- Caesardressing
- 1 ägg
- 4 sardeller
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 1 ½ msk färskpressad citronjuice
- 1 ½ msk vitvinsvinäger
- 2 tsk Grey Poupon dijonsenap
- 1 tsk Kikkoman Original sojasås
- 2 ½ dl neutral olja
- 2 dl riven parmesan
- Krutonger
- 2 skivor surdegsbröd
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- eventuellt TABASCO® Original pepparsås
Gör så här
-
Börja med dressingen. Koka ägget i 2 ½ minut. Kyl ner snabbt. Skala ägget och gröp ur vitan och äggulan i en skål med höga kanter. Tillsätt sardeller, riven vitlök, citronjuice, vinäger, senap och soja. Mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn, fin stråle under fortsatt mixning till en slät och krämig dressing. Rör ner osten och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
-
Krutonger: Skär brödet ca 2×2 cm stora tärningar. Skala vitlöken. Krossa klyftorna lätt med sidan av knivbladet. Stek vitlöken i oljan i en stekpanna tills den har fått fin färg. Ta upp vitlöken. Tillsätt eventuellt några droppar TABASCO® Original pepparsås och stek brödtärningarna i vitlöksoljan tills de blivit gyllene runt om.
-
Skölj grönkålen. Skär bort den grövre stammen och skär eller riv bladen i bitar.
-
Lägg grönkålen i en skål. Blanda med hälften av dressingen. Strö över krutonger, mandlar, tranbär och hyvlad parmesan.
-
Servera salladen med resterande dressing vid sidan om.