Recept

Grönkålscaesar med mandel och tranbär

Ca 40 min
4

När grönkål var som trendigast i New York fanns det kaféer som satte upp skyltar där det stod ”we’ve got kale”. Och den kom för att stanna – året om. Vi älskar kålen i en uppdaterad caesarsallad, med mandel, sötsyrliga tranbär och knapriga krutonger.

Ingredienser

  • 500 g grönkål
  • ½ dl grovhackad sötmandel (gärna rostad)
  • ½ dl torkade tranbär
  • 1 dl hyvlad parmesan
  • salt och nymalen peppar
  • Caesardressing
  • 1 ägg
  • 4 sardeller
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 ½ msk färskpressad citronjuice
  • 1 ½ msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 tsk Kikkoman Original sojasås
  • 2 ½ dl neutral olja
  • 2 dl riven parmesan
  • Krutonger
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • eventuellt TABASCO® Original pepparsås

Gör så här

  1. Börja med dressingen. Koka ägget i 2 ½ minut. Kyl ner snabbt. Skala ägget och gröp ur vitan och äggulan i en skål med höga kanter. Tillsätt sardeller, riven vitlök, citronjuice, vinäger, senap och soja. Mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn, fin stråle under fortsatt mixning till en slät och krämig dressing. Rör ner osten och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

  2. Krutonger: Skär brödet ca 2×2 cm stora tärningar. Skala vitlöken. Krossa klyftorna lätt med sidan av knivbladet. Stek vitlöken i oljan i en stekpanna tills den har fått fin färg. Ta upp vitlöken. Tillsätt eventuellt några droppar TABASCO® Original pepparsås och stek brödtärningarna i vitlöksoljan tills de blivit gyllene runt om.

  3. Skölj grönkålen. Skär bort den grövre stammen och skär eller riv bladen i bitar.

  4. Lägg grönkålen i en skål. Blanda med hälften av dressingen. Strö över krutonger, mandlar, tranbär och hyvlad parmesan.

  5. Servera salladen med resterande dressing vid sidan om.

Fler nya rätter till julbordet

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.