Recept
Kalla nudlar med jordnötssås
Det är något med de kalla udonnudlarna i den krämiga, umamirika jordnötssåsen med ponzu i kombination med krispig gurka och varm, mjuk tofu som skapar ren och skär smakmagi, hälsar receptmakaren Gustav ”Jävligt Gott” Johansson. Inspirationen till rätten har han fått från en av sina favoritrestauranger, Surfers i Stockholm. Visst provar du?
Ingredienser
- 1 gurka
- ½ rödlök
- 1 msk risvinsvinäger
- 400 g naturell fast tofu
- 1 ½ msk finstrimlad färsk ingefära
- 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
- 1 ½ msk Kikkoman Rostad sesamolja
- 250 g udonnudlar av vete
- 2 msk rostade sesamfrön
- koriander till garnering
- rapsolja till stekning
- Jordnötssås
- 1 dl slätt jordnötssmör
- 1 dl kokosmjölk
- 1 ½ msk Kikkoman Rostad Sesamolja
- 1–1 ½ msk Kikkoman Ponzu Lemon
Gör så här
-
Dela, kärna ur och skär gurkan i tunna strimlor. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och häll på risvinägern. Låt stå ca 15 minuter eller fram till servering.
-
Skär tofun i 1 ½ cm stora tärningar.
-
Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i tofu, ingefära, ponzusås och sesamolja. Låt först all vätska koka in och stek sedan till tofun har fått lite färg. Ställ åt sidan.
-
Jordnötssås: Rör ihop jordnötssmör, kokosmjölk och sesamolja. Smaka av med ponzusås tills det finns en bra balans mellan sälta, syra och sötma.
-
Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Häll av och skölj genast i kallt vatten tills de är helt kalla.
-
Fördela nudlar och tofu i skålar. Ringla över jordnötssåsen. Toppa med gurka, rödlök, koriander och sesamfrön. Servera genast.
Tips!
Om du inte tänker servera nudlarna direkt, låt dem ligga i kallt vatten fram till servering.