Recept
Knäckig äppelpaj med lingon
När hösten ger dig svenska äpplen är det läge att frossa i dem, uppmanar Jessie Sommarström, Årets kock 2022. En bit ljummen, knäckig äppelpaj är det godaste hon vet i dessertväg och här bjuder hon på sitt bästa recept. Tricket är att addera ”punktsyra” i form av skogens röda guld – lingon. Och så klart en nypa flingsalt för den perfekta smakbalansen.
Ingredienser
- 4–6 äpplen (ca 700 g)
- 150 g smör
- ½ dl ljus sirap
- 2 msk mjölk eller havredryck
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 2 dl strösocker
- ½ dl solroskärnor
- 2 ½ dl havregryn
- 2 msk frysta lingon
- flingsalt
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Tillsätt sirap och mjölk eller havredryck.
-
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i kastrullen tillsammans med socker, solroskärnor, havregryn och ett par nypor flingsalt. Blanda allt till en jämn smet.
-
Dela, kärna ur och skiva äpplena tunt, behåll gärna skalen för mer smak.
-
Lägg äppelskivorna i en smord, ugnssäker form. Varva med lingonen.
-
Fördela smeten över äpplen och lingon. Sätt in i mitten av ugnen tills pajen är gyllenbrun och knäckig, det tar ca 35 minuter. Servera med lättvispad grädde eller en riktigt god vaniljglass.
Tips!
Blanda äpplena med 2 tsk malen kanel för extra krydda. Haka annars på trenden att först bryna smöret, för en ännu mer knäckig och kolaliknande smak på pajen.