Recept
Krämig potatissallad med marinerad rostbiff
Student, bröllop, picknick, midsommar, fylla jämnt eller nationaldagsfirande. Rostbiff och potatissallad är en gammal goding som nog aldrig kommer gå ur tiden som festlig bjudrätt. Potatissalladen gör vi med en rejäl klick dijonsenap och köttet får smak av en sojamarinad.
Ingredienser
- 1 ½ kg rostbiff
- salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
- Sojamarinad
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 2 msk Colman’s senapspulver
- 1 dl Kikkoman Ekologisk sojasås
- 1 msk TABASCO® Chipotle pepparsås
- 3 msk honung
- Krämig potatissallad
- 1,8 kg fast potatis
- 1 stor rödlök
- 3 dl crème fraiche
- 2 dl majonnäs
- 2 msk Grey Poupon dijonsenap
- 1 dl finskuren gräslök
- 2 påsar babyspenat (à 65 g)
Gör så här
-
Sätt ugnen på 125 grader.
-
Krydda köttet runtom med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Sätt in i mitten av ugnen och tillaga köttet tills innertemperaturen är 58 grader, det tar 1 ½–2 timmar.
-
Blanda ingredienserna till sojamarinaden.
-
Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll ner skyn och marinaden. Lägg på en tallrik eller bunke. Låt stå i kylen 1–2 dygn. Vänd på påsen ett par gånger under tiden.
-
Krämig potatissallad: Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna. Skala, dela och skär rödlöken i tunna klyftor. Förväll eventuellt löken ca 20 sekunder, för en mildare smak. Kyl hastigt ner i kallt vatten. Låt rinna av. Blanda crème fraiche, majonnäs, dijonsenap och gräslök. Rör ner rödlök och spenat. Skär potatisen i bitar och blanda med dressingen. Smaka av med salt och peppar.
-
Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp på en träskärbräda eller ett fat. Strö över flingsalt och peppar. Servera med den krämiga potatissalladen.
Tips!
Potatissalladen går utmärkt att förbereda dagen innan och förvara i kylen, men till att ta fram den en stund före servering, så den inte är iskall. Tillsätt gärna ½ dl grovhackad kapris.