Recept

Krämig senapssill

Ca 10 min
10

Ingen sillbuffé utan krämig senapssill, tycker nog de flesta. Visst finns det färdig, men det är otroligt enkelt (och blir så mycket godare) att göra senapssillen själv. Det tackar vi den smidiga 5-minuterssillen för – och två sorters senap; dijon och ett hett senapspulver.

Ingredienser

  • 2 förpackningar 5-minuterssill (à ca 400 g)
  • 1 ½ msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 tsk Colman’s senapspulver
  • 1 msk honung
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 1 ½ dl majonnäs
  • ½ dl finskuren dill
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Häll av och låt sillen rinna av. Skär den i ca 2 cm sneda bitar om den är hel.

  2. Rör ihop dijonsenap, senapspulver och honung till en jämn smet i en bunke. Blanda i gräddfil, majonnäs och dill. Tillsätt sillen. Smaka av med salt och peppar.

  3. Lägg sillen i en glasburk med lock. Ställ in i kylen minst 1 timme, men gärna över natten.


    Tips – vegansk senapssill!
    Lägg in aubergine eller shiitake i en 1-2-3-lag och använd i stället för sill. Skär auberginen i cm–tjocka skivor, sedan i cm–breda stavar. Skiva svampen grovt. Koka upp 3 delar vatten, 2 delar strösocker och 1 del ättiksprit (12 %). Häll den varma lagen över auberginen eller svampen. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ in i kylen minst 8 timmar. Smaksätt enligt ovan, men använd agavesirap i stället för honung, äggfri majonnäs och växtbaserad gräddfil.

4 andra recept med fisk och skaldjur