Recept
Krämig sill med brynt sojasmör
Få har väl missat kockarnas festliga favorit – det brynta smöret. Vad du ska ha det till? Blanda med japansk soja för årets smak på julens inlagda sill så klart! Eller den krämiga sillen du snabbt svänger ihop till midsommar och påsk för den delen. Högtidsmat när den är som bäst!
Ingredienser
- 1 paket 5-minuterssill (ca 430 g)
- 30 g osaltat smör
- ½ msk Kikkoman Original sojasås
- ¾ dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- finrivet skal av ½ lime
- salt och nymalen svartpeppar
- grovhackad koriander till garnering
Gör så här
-
Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt. Skär i sneda bitar om den är hel.
-
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Höj värmen och vispa då och då tills smöret börjar skumma, doftar nötigt och har blivit gyllenbrunt. Ta från värmen. Rör försiktigt ner sojan. Låt svalna.
-
Häll det brynta sojasmöret i en skål. Tillsätt crème fraiche, majonnäs och limeskal. Vispa ihop till en slät sås. Blanda ner sillen. Smaka av med salt och peppar.
-
Lägg sillen i en ren glasburk med lock. Ställ in i kylen minst 30 minuter, men gärna över natten.
-
Vid servering: Garnera sillen med koriander. Servera på en bit knäckebröd eller som en del av en sillbuffé med kokt potatis.
Visste du att…
Feta fiskar som exempelvis sill innehåller liksom japansk soja gott om umami – den femte och senast upptäckta grundsmaken som får allt att smaka så mycket godare. Win win!