Recept

Krispig parmesanpotatis med panko

Ca 40 min
4

Hasselbackspotatis, släng dig i väggen för här är en minst sagt värdig motståndare att laga till grillad eller stekt mat. Eller varför inte till söndagssteken? Italiensk parmesan gör potatisen smakrik och det luftiga asiatiska ströbrödet panko ger den en härligt krispig yta.

Ingredienser

  • 900 g fast potatis
  • 75 g smält smör
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl finriven parmesan
  • ¾ dl Kikkoman Panko
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft).

  2. Halvera potatisen på längden. Skåra snittytan på varje potatishalva i ett rutmönster, så skårorna går ett par millimeter ner i potatisen, men inte helt igenom.

  3. Häll det smälta smöret i en stor ugnssäker form. Ringla över hälften av olivoljan. Strö över parmesan, panko och 1 krm salt. Blanda ihop till en tjock smet. Bred ut jämnt.

  4. Lägg potatisen tätt tillsammans med snittytan nedåt i formen. Pensla ovansidan med resterande olja. Krydda med salt och peppar. Sätt in i mitten av ugnen och rosta tills potatisen är mjuk på insidan och gyllene på utsidan, ca 30 minuter. Skrapa och lossa försiktigt med en stekspade.

  5. Servera den krispiga parmesan- och pankopotatisen till stekt kött, kyckling eller som plockrätt/tapas med en god dipp, exempelvis aioli.


    Tips!
    Experimentera med olika kryddor på potatisen. Blanda dem tillsammans med övriga ingredienser i formen. Testa t ex paprikapulver, torkad oregano, timjan, rosmarin, lätt krossade chiliflakes eller varför inte spiskummin för en mer orientalisk touch.

Annat gott du kan laga med panko