Recept
Krispig pastagratäng med salt ricottakräm
Har du pastarester? Gör en pastagratäng! Här är en variant där du blandar pastan med en snabblagad tomatsås med svarta oliver. På med ost och in ugnen. Under tiden fixar du toppingen som gör hela rätten – ricotta med flingsalt, olivolja och fruktigt het jalapeño.
Ingredienser
- 600–800 g kokt pasta (t ex penne)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 ½ dl urkärnade svarta oliver
- 500 g krossade tomater
- 2 msk TABASCO® Buffalo pepparsås
- 1 påse riven ost eller växtbaserat alternativ (150 g)
- olivolja till stekning
- salt, flingsalt och grovmalen svartpeppar
- Salt ricottakräm
- 250 g ricotta eller växtbaserad färskost
- 2 msk olivolja
- 2 tsk TABASCO® Grön pepparsås
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Lägg pastan i en smord, ugnssäker form.
-
Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär oliverna i mindre bitar.
-
Fräs lök och vitlök mjuk i olivolja i en gryta. Tillsätt oliver, krossade tomater och TABASCO® Buffalo pepparsås. Koka upp och låt sjuda 2–3 minuter. Smaka av med salt.
-
Häll såsen över pastan och blanda runt. Strö över osten. Sätt in i mitten av ugnen och gratinera ca 15 minuter, tills gratängen har fått fin färg och en krispig yta.
-
Salt ricottakräm: Lägg ricottan i en skål. Ringla över olivolja och TABASCO® Grön pepparsås. Strö över flingsalt och peppar.
-
Servera pastagratängen med den salta ricottakrämen och gärna en grönsallad.
Tips!
Beräkna 300 g okokt pasta och tillaga enligt anvisning på förpackningen om det är så att du inte har kokt pasta hemma.