Recept

Krossrostad potatis med brynt ponzusmör

Ca 60 min
4

Mjuka på insidan och krispiga på utsidan. Exakt så blir det när du krossar kokt potatis och sedan rostar den i ugnen. Smashed potatoes heter det på engelska, vi kallar det för krossrostad potatis. Testa vår ljuvliga variant med fetaost, gräslök och brynt ponzusmör.

Ingredienser

  • 900 g färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 150 g fetaost
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 msk finskuren gräslök
  • nymalen svartpeppar
  • Brynt ponzusmör
  • 75 g smör
  • 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon

Gör så här

  1. Koka potatisen med skal i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av och låt ånga av.

  2. Sätt ugnen på 250 grader.

  3. Brynt ponzusmör: Bryn smöret i en liten kastrull tills det börjar dofta nötigt. Ta från värmen. Häll försiktigt i ponzusåsen, det bubblar lätt upp.

  4. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Krossa den lätt med en gaffel. Häll över det brynta ponzusmöret. Strö över smulad fetaost och flingsalt. Krydda med peppar. Ställ in i mitten av ugnen tills potatisen har fått fin färg och krispig yta, 20–25 minuter.

  5. Strö över gräslök vid servering och bjud som tillbehör till grillat.


    Tips!
    Variera örterna utifrån vad du tänker servera potatisen till, t ex dill, dragon, timjan, basilika, salvia eller rosmarin (självklart går det bra med torkade örter). Rätten går utmärkt att göra på överbliven kokt, kall potatis.

Förslag på annat du kan laga med ponzusås