Recept
Kycklinggratäng med blomkål, dragon och fetaost
Vad sägs om en krämig kycklinggratäng som påminner om bearnaisesås i smaken? Vi gillar att dra ner på mängden kött och i stället addera någon grönsak. Blomkål passar bra, men får du feeling för broccoli, morot eller något annat, kör på det! Oavsett är det lika lättlagat.
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 400 g kycklinglårfilé
- 200 g blomkål
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk dragonblad i vinäger
- 1 msk Colman’s senapspulver
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 msk Kikkoman Tamari glutenfri sojasås
- 150 g fetaost
- smör och rapsolja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
-
Skär kycklingen i mindre bitar.
-
Bryn kycklingen i 1 msk smör och 1 msk olja i en stekpanna tills den har fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa ytterligare någon minut. Lägg över allt i en ugnssäker form.
-
Ansa och dela/bryt blomkålen i mindre buketter. Lägg i formen.
-
Vispa ihop grädde, crème fraiche, dragonblad i vinäger, senapspulver, fond och soja. Häll i formen. Smula över fetaosten. Sätt in i mitten av ugnen och gratinera ca 20 minuter.
-
Servera gärna kycklinggratängen med grynmix, ris, pasta och/eller en grönsallad.
Tips!
I stället för dragonblad i vinäger går det bra att blanda 1 msk torkad dragon med 2 tsk vitvinsvinäger och låta dra några minuter.