Recept

Kycklinggratäng med blomkål, dragon och fetaost

Ca 40 min
4

Vad sägs om en krämig kycklinggratäng som påminner om bearnaisesås i smaken? Vi gillar att dra ner på mängden kött och i stället addera någon grönsak. Blomkål passar bra, men får du feeling för broccoli, morot eller något annat, kör på det! Oavsett är det lika lättlagat.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g kycklinglårfilé
  • 200 g blomkål
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk dragonblad i vinäger
  • 1 msk Colman’s senapspulver
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 msk Kikkoman Tamari glutenfri sojasås
  • 150 g fetaost
  • smör och rapsolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.

  3. Skär kycklingen i mindre bitar.

  4. Bryn kycklingen i 1 msk smör och 1 msk olja i en stekpanna tills den har fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa ytterligare någon minut. Lägg över allt i en ugnssäker form.

  5. Ansa och dela/bryt blomkålen i mindre buketter. Lägg i formen.

  6. Vispa ihop grädde, crème fraiche, dragonblad i vinäger, senapspulver, fond och soja. Häll i formen. Smula över fetaosten. Sätt in i mitten av ugnen och gratinera ca 20 minuter.

  7. Servera gärna kycklinggratängen med grynmix, ris, pasta och/eller en grönsallad.


    Tips!
    I stället för dragonblad i vinäger går det bra att blanda 1 msk torkad dragon med 2 tsk vitvinsvinäger och låta dra några minuter.

4 andra vardagsrätter att laga