Recept
Lammfärsburgare med karamelliserad lök
Lammfärs är en bra start för den som annars har lite svårt för lammkött. Här i form av en burgare på rostat surdegsbröd med karamelliserad lök, paprikasalsa, fetaost och tomat. Som smakrik bonusingrediens slänger vi in en grillad lammkorv också – take it, or leave it!
Ingredienser
- 500 g lammfärs
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 2 lammkorvar (t ex merquez)
- 4 skivor ljust surdegsbröd
- färsk timjan till garnering
- rapsolja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
- Karamelliserad lök
- ½ kg gul lök
- 1 dl florsocker
- 2 ½ msk rödvinsvinäger
- 1 ½ dl rött vin
- Paprikasalsa
- 1 burk strimlad, grillad paprika (ca 200 g)
- ½ finhackad gul lök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- ½ msk rödvinsvinäger
- ½ tsk malen spiskummin
- 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
- Övriga tillbehör
- 1 näve rucola
- 4 skivor fetaost
- 1 skivad bifftomat
Gör så här
-
Börja med den karamelliserade löken. Skala, dela och skär löken i skivor. Bryn löken i olja i en stor stekpanna. Tillsätt florsockret och låt det karamellisera. Rör ner vinäger och vin. Koka sakta tills all vätska har försvunnit. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
-
Paprikasalsa: Häll av och låt paprikan rinna av i ett litet durkslag. Hacka den grovt. Lägg i en skål och blanda med lök, vitlök, rödvinsvinäger, spiskummin och TABASCO® Original pepparsås. Smaka av med salt och peppar.
-
Blanda lammfärs med vitlök, timjan, rosmarin, 1 tsk salt och 2 krm peppar i en bunke. Forma till 4 burgare.
-
Dela korvarna längs med.
-
Grilla burgare och korv på båda sidor tills de har fått fin färg och är genomstekta. Grilla brödskivorna och dela på mitten.
-
Vid servering: Lägg på rucola, korv, fetaost, tomat, paprikasalsa och burgare på hälften av brödbitarna. Toppa med den karamelliserade löken. Garnera med färsk timjan. Lägg på de andra brödbitarna.
-
Servera gärna burgarna med pommes frites och valfri dippsås.