Recept
Lammgryta med svamp och persiljecouscous
Med relativt få ingredienser skapar du en hel symfoni av smaker i denna lammgryta signerad Mattias ”Fredagskocken” Larsson. Tillsammans med citron- och persiljekryddad pärlcouscous blir det en suverän rätt att bjuda på till ett kryddigt och mustigt rött kultvin från Libanon som inte lämnar någon oberörd vid middagsbordet.
Ingredienser
- 2 små gula lökar
- 2 små morötter
- 800 g lammgrytbitar
- 400 g svamp (t ex champinjon och shiitake)
- ½ tsk mortlade kumminfrön
- ½ dl strimlad mynta
- 2 tsk majsstärkelse
- olivolja
- salt, Maldon® havssalt och svartpeppar
- Persiljecouscous
- 4 dl pärlcouscous
- ½ dl färskpressad citronjuice
- 2 dl hackad bladpersilja
Gör så här
-
Skala, dela och skiva löken. Skala och skär morötterna i cm-tjocka slantar. Ansa och skär svampen i önskad storlek.
-
Bryn lök, morot, svamp och grytbitar i olivolja i en stor stekpanna tills allt har fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.
-
Koka ur stekpannan med lite vatten. Häll steksky och mer vatten på så att ca 2/3 av köttet täcks. Tillsätt kummin. Koka upp och sjud under lock tills köttet är riktigt mört, det tar ca 2 ½ timme (tiden varierar beroende på grytbitarnas kvalitet). Späd med mer vatten vid behov. Red sedan grytan med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Rör ner myntan vid servering.
-
Koka under tiden pärlcouscousen enligt anvisningen på förpackningen. Häll av och kyl ner. Blanda med citronjuice, persilja och 2 msk olivolja. Smaka av med salt.
-
Servera den mustiga lammgrytan med den friska persiljecouscousen och gärna havssalt att strö över för den som önskar.
Tips!
Laga gärna grytan en dag före servering, så hinner smakerna sätta sig ännu mer.