Recept

Laxbowl med ris (Salmon Rice Bowl)

Ca 30 min
4

Vem vill inte äta hälsosamt när det blir så här gott? Hemligheten ligger i en smått magisk teriyakimarinad där en naturligt bryggd japansk sojasås bidrar med välsmakande umami och djup sälta. Gårdagens överblivna ris och fryst, tinad lax i portionsbitar eller färdiga tärningar går utmärkt att använda. Komplettera med en fräsch sallad med syrlig lime!

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 8 dl kokt ris (t ex basmati)
  • 1 dl srirachamajonnäs
  • sesamfrön till garnering
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Teriyakimarinad
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • 1 tsk finriven färsk ingefära
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk Kikkoman Rostad sesamolja
  • Limesyrlig gurksallad
  • ½ gurka
  • 1 knippe rädisor
  • 2 mogna avokado
  • finrivet skal och färskpressad juice av 1 lime
  • 2 msk hackad koriander och/eller mynta
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Skär laxen i ca 3 cm stora tärningar. Lägg i en bunke.

  3. Vispa samman ingredienserna till teriyakimarinaden i en skål eller skaka dem i en burk med åtsittande lock. Häll marinaden över laxtärningarna och blanda runt.

  4. Limesyrlig gurksallad: Halvera gurkan längs med. Gröp ut kärnhuset med en sked. Skär i ½ cm–breda halvmånar. Skölj och skiva rädisorna. Dela och kärna ur avokadon. Skär ett rutmönster i varje halva och gröp ut. Blanda gurka, rädisor, avokado, limeskal, limejuice, koriander och/eller mynta samt olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar.

  5. Sprid ut laxtärningarna i en bakpappersklädd ugnssäker form. Sätt in i mitten av ugnen 5–7 minuter tills fisken är nätt och jämnt genomstekt. Det går också bra att steka den i lite olja i en stekpanna på hög värme, då får den mer färg.

  6. Fördela riset i skålar. Lägg laxen på ena sidan och skeda över marinaden som är kvar i formen. Lägg gurksalladen på den andra sidan.

  7. Avsluta med att ringla över srirachamajonnäs. Garnera med sesamfrön.


    Tips!
    Gör egen srirachamajonnäs genom att blanda 1 dl majonnäs med ½–1 msk TABASCO® Sriracha pepparsås. Passar även till hamburgare, fiskpinnar, chicken nuggets med mera.

Laga en till smakrik fiskrätt