Recept
Lemon posset med rosa spumante och hallon
Sociala medier med TikTok i spetsen må ha gett Storbritanniens svar på pannacotta ett trendigt uppsving, men bland britter är lemon posset en klassisk efterrätt sedan länge. I det här receptet ”på svenska” smaksätter vi den med ett alkoholfritt mousserande rosévin och hallon som gör den snyggt rosa och friskt kompatibel till samma bubbel att dricka till.
Ingredienser
- 75 g frysta, tinade hallon
- 2 msk alkoholfritt mousserande rosévin (t ex Oddbird Spumante Rosé, nr 11943)
- 2 ½ dl vispgrädde
- ¾ dl strösocker
- ½ dl färskpressad citronjuice
- frystorkade eller färska hallon till garnering
- Sötsalta karamellnötter
- ½ dl strösocker
- 1 dl salta cashewnötter
- 1 msk smör
Gör så här
-
Mosa eller mixa ihop hallonen med vinet. Sila bort kärnorna.
-
Koka upp grädde och socker i en kastrull. Låt sjuda ett par minuter.
-
Ta kastrullen från värmen. Tillsätt hallonpuré och citronjuice under vispning.
-
Häll upp gräddblandningen i 4 glas eller portionsskålar. Ställ in i kylen att tjockna minst 4 timmar, men gärna över natten.
-
Sötsalta karamellnötter: Smält sockret till en gyllene karamell i en liten stekpanna. Tillsätt cashewnötterna och blanda med karamellen. Rör ner smöret för att få nötterna att separera från varandra. Häll upp på bakplåtspapper. Låt svalna. Grovhacka nötterna.
-
Vid servering: Garnera posseten med frystorkade eller färska hallon. Strö över nötterna.
Visste du att…
Posset härstammar från medeltiden då varm mjölk blandades med vin eller öl för att sedan kryddas. Vinet/ölet hade samma funktion som citronjuicen har i modern tid, det vill säga att få grädden att tjockna på naturlig väg i stället för att använda gelatin, gelésocker, agar agar eller vegegel. En posset är lösare i konsistensen än pannacotta, men det är det vi gillar!Preppa som en kock
Dagen före
- Gör posseten och häll i glas/portionsskålar
- Karamellisera och grovhacka cashewnötternaInnan gästerna kommer
- Toppa efterrätten med hallonStrax före servering
- Strö över cashewnötterna