Recept

Lyxig jordärtskockssoppa med vitt vin och halstrade pilgrimsmusslor

Ca 30 min
4

Bjud på en rikt krämig jordärtskockssoppa till förrätt vid nästa festliga tillfälle och låt ett friskt och fruktigt vitt vin på den portugisiska druvan alvarinho sätta smak – både i soppan och som dryck till. Servera med halstrade pilgrimsmusslor för att förstärka mineraltonerna och komplettera alla aromer ytterligare med rostade hasselnötter och färska örter.

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 500 g jordärtskockor
  • 2 dl oekat vitt vin (t ex Alba Rhino Alvarinho, nr 3128)
  • ½ dl grovhackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 8–12 pilgrimsmusslor
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Till servering
  • ½ dl kall mjölk (3 %)
  • ½ dl grovhackade rostade hasselnötter
  • färska örter (gärna friterade, t ex persilja och basilika)
  • olivolja att ringla över

Gör så här

  1. Skala och hacka schalottenlöken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar.

  2. Fräs lök och jordärtskockor i 2 msk olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt vin och timjan. Koka upp och låt koka ca 5 minuter utan lock. Tillsätt mjölk, grädde och buljongtärning eller koncentrerad fond. Koka upp och låt sjuda under lock till jordärtskockorna är mjuka.

  3. Mixa soppan slät, lenast och bäst blir det i en blender, men stavmixer går också bra. Smaka av med salt och peppar. Hit kan förberedas.

  4. Ta bort muskeln som eventuellt sitter på sidan av pilgrimsmusslorna. Torka dem torra med hushållspapper. Krydda runt om med salt och peppar.

  5. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna. Halstra pilgrimsmusslorna ca 1 minut per sida.

  6. Vid servering: Värm soppan och mixa ihop med den kalla mjölken så att det skummar. Lägg de halstrade pilgrimsmusslorna i botten av djupa tallrikar. Strö över hasselnötter och örter. Häll på den skummiga soppan. Avsluta med att ringla över en god olivolja.


    Preppa som en kock
    Dagen/dagarna före
    - Koka och mixa soppan
    - Hacka hasselnötterna

    Innan gästerna kommer
    - Fritera örterna (om önskat)

Matcha med dryck

Alba Rhino Alvarinho

Läs mer

KWV Coastal Views

Läs mer

Langlois Crémant de Loire Brut Réserve

Läs mer
Passar att dricka till

4 andra förrätter med fisk och skaldjur