Recept
Lyxig räksoppa med röd curry och kokosgrädde
Inför nyår söker många efter recept på räksoppa till förrätt. Här ser du kanske den bästa räksoppan av dem alla där räkskalen blir till en smakrik buljong. Njut av härliga asiatiska smaker med precis lagom chilisting, rik krämighet och fräschör från lime. Till nyår eller alla årets dagar, gärna tillsammans med smördegssnurror fyllda med ost och sesamfrön.
Ingredienser
- 500 g frysta, tinade räkor
- 1 bananschalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 citrongräs
- 2 msk röd currypaste
- 1 msk Grey Poupon dijonsenap
- 6 dl skaldjursbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
- 1 förpackning kokosgrädde (ca 400 g)
- ½–1 tsk TABASCO® Original
- 1–2 msk färskpressad limejuice
- olivolja till stekning
- ev majsstärkelse till redning
- salt och nymalen svartpeppar
- Till servering
- 1 ½ dl vispgrädde
- 2 msk rostade kokoschips
- finrivet skal av 1 lime
- färsk koriander
Gör så här
-
Skala räkorna. Spara skalen i en bunke.
-
Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala och finhacka vitlöken.
-
Skär moroten i små tärningar. Banka på citrongräset med baksidan av en kniv eller undersidan av en kastrull för att frigöra smakerna. Skär det i tunna skivor.
-
Fräs lök, vitlök och morot mjukt i 2 msk olivolja i en kastrull. Tillsätt citrongräs, currypaste, dijonsenap och räkskal. Fortsätt fräsa ytterligare några minuter under omrörning, tills räkskalen börjar vitna.
-
Häll på buljong och kokosgrädde. Koka upp och låt sjuda 10–12 minuter under lock.
-
Sila av grönsaker och räkskal. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Red av med majsstärkelse utrörd i kallt vatten för en tjockare konsistens om så önskas. Låt sjuda ca 3 minuter. Smaka av med TABASCO® Original, limejuice, salt och peppar.
-
Vid servering: Vispa grädden lätt och rör i soppan. Fördela räkorna i djupa skålar. Häll på soppan. Strö över kokoschips och limeskal. Garnera med koriander.
Tips!
Bjud räksoppan med frasiga smördegssnurror. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut 1 rulle kyld smördeg (à 250 g). Pensla med 1 uppvispat ägg. Strö över 2 dl riven lagrad ost och 1 msk sesamfrön på ena deghalvan. Vik över den andra halvan. Kavla lätt så att ost och sesamfrön trycks in. Skär smördegen i ca 2 cm breda strimlor. Snurra och lägg på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills smördegen och osten har fått fin färg.