Recept
Melanzane alla Parmigiana med pankocrunch
Om du aldrig har förstått grejen med aubergine kanske denna italienska, tomatbaserade gratäng med massor av parmesan och mozzarella kan få dig på fall. En mild, men kryddig pepparsås och ett havssaltat pankocrunch får smakerna att lyfta – om möjligt ännu mer.
Ingredienser
- 1 kg aubergine
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 förpackningar krossade tomater (à ca 400 g)
- 2 msk TABASCO® Buffalo pepparsås
- ½ msk honung
- 1 tsk torkad basilika
- 150 g riven parmesan
- 250 g skivad mozzarella
- olivolja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
- Pankocrunch
- 1 dl Kikkoman Panko
- 1 tsk torkad oregano
- 2 msk olivolja
- ½ tsk flingsalt
Gör så här
-
Skär auberginen i cm–tjocka skivor. Salta på båda sidor. Lägg i ett durkslag ca 30 minuter.
-
Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
-
Fräs lök och vitlök i olivolja i en stekpanna tills det mjuknar. Tillsätt krossade tomater, TABASCO® Buffalo pepparsås, honung och basilika. Koka upp och sjud ca 20 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skölj auberginen i kallt vatten. Låt rinna av. Torka torrt på hushållspapper.
Stek aubergineskivorna i omgångar i olivolja tills de är gyllene på båda sidor. -
Lägg ett tunt lager tomatsås i botten av en oljad, ugnssäker form. Varva sedan aubergine, mozzarella, parmesan (spara ca 1 dl) och tomatsås. Avsluta med ett lager aubergine.
-
Pankocrunch: Blanda med panko, oregano, olivolja och flingsalt.
-
Toppa gratängen med pankocrunch och resterande parmesan. Gratinera i mitten av ugnen 25–30 minuter tills ytan är gyllene och krispig. Servera gärna med en grönsallad, eller som tillbehör till grillat kött.
Tips!
Lägg på körsbärstomater på kvist innan du sätter in gratängen i ugnen!