Recept
Minibiskvier med kaffekrisp
Finns det något godare än nybryggt kaffe och choklad? Baristan Linnea Vannesjö fyller sina chokladtäckta minibiskvier med en intensiv kaffesmörkräm och toppar med ett kaffekrisp – båda gjorda på ett extra mörkrostat kaffe. Gör biskvierna just små – så får du ta två!
Ingredienser
- 1 ½ dl mandelmjöl
- 1 ½ dl strösocker
- 2 medelstora äggvitor
- 300 g mörk choklad
- Kaffesmörkräm
- 100 g mörk choklad
- 250 g rumsvarmt smör
- 2 ½ dl florsocker
- 2 äggulor
- ½ tsk flingsalt
- 2 ½ msk malet kaffe (gärna Arvid Nordquist Selection Amigas)
- Kaffekrisp
- 2 dl strösocker
- 2 msk malet kaffe (gärna Arvid Nordquist Selection Amigas)
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Blanda mandelmjöl och socker i en bunke. Vispa äggvitorna vita och fluffiga i en annan bunke. Vänd ner i den torra blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
-
Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa ca 20 platta rundlar stora som femkronor på en bakpappersklädd plåt. Grädda i biskvibottnarna i mitten av ugnen ca 8 minuter, tills kanterna är lätt gyllene. Låt svalna på plåten.
-
Kaffesmörkräm: Hacka och smält chokladen över vattenbad. Lägg smöret i en skål. Sikta ner florsockret och rör ihop. Tillsätt äggulor och flingsalt. Rör ner den smälta chokladen, malet kaffe eller bryggkaffe. Fortsätt röra till en jämn, slät kräm. Ställ in i kylen.
-
Kaffekrisp: Värm en kastrull på medelvärme. Häll i sockret. Täck med plastfolie. Ta bort plasten när det mesta av sockret har smält och blivit gyllene. Rör tills allt har smält. Häll ut karamellen i ett tunt lager på en bakpappersklädd plåt. Strö över malet kaffe. Låt svalna. Krossa till ett krisp, lite grövre än rörsocker, det får gärna vara lite ojämna bitar.
-
Bred kaffesmörkrämen på biskviernas undersida. Ställ in i kylen för att kallna.
-
Hacka chokladen. Smält hälften över vattenbad. Ta från värmen och rör ner resterande choklad tills den också har smält.
-
Doppa biskvierna i den smälta chokladen. Strö över kaffekrispet. Låt stelna. Förvara minibiskvierna svalt, men inte i kylskåp för då kan chokladen får en matt yta.
Tips!
Det går alldeles utmärkt att frysa in minibiskvierna och tina efter behov.