Recept

Mjölkchokladpannacotta med vit chokladgrädde, hjortron och kaksmulor

Över 60 min
6

Som en hel godispåse! Så beskriver Fredagskocken Mattias Larsson sitt recept på den lenaste mjölkchokladpannacotta med fluffig vit chokladgrädde. Bryt av det godissöta med rårörda hjortron och kaksmulor för crunch och viss sälta. Servera med ett österrikiskt sött dessertvin (känt från en tidigare nobelmiddag!) – eller en kopp nybryggt kaffe.

Ingredienser

  • Mjölkchokladpannacotta
  • 2 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • 200 g mjölkchoklad
  • Vit chokladgrädde
  • 40 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • Till servering
  • 125 g rårörda hjortron (eller hallon)
  • ½ dl kaksmulor (t ex havrekakor, kolakakor eller digestivekex)

Gör så här

  1. Mjölkchokladpannacotta: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädde och socker och ta från värmen. Hacka mjölkchokladen. Krama ur vattnet från gelatinbladet och rör ner i grädden. Häll upp i portionsformar och ställ i kylen ett par timmar, tills pannacottan har stelnat.

  2. Vit chokladgrädde: Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden i en liten kastrull och häll över chokladen. Vispa tills chokladen är helt utblandad. Ställ chokladgrädden i kylen och låt den bli helt kylskåpskall. Lättvispa chokladgrädden.

  3. Vid servering: Toppa pannacottan med chokladgrädde, hjortron och kaksmulor. Servera gärna desserten som en del av Fredagskockens okrångliga nyårsmeny.


    Tips!
    Om du hellre vill göra egna kaksmulor, gör så här: Värm ugnen till 170 grader. Gör en smuldeg på 2 ½ msk strösocker, 1 ½ dl vetemjöl, 1 ¼ dl havregryn, ¾ tsk bakpulver, 1 tsk malen kardemumma, 80 g rumsvarmt, tärnat smör och en liten nypa salt. Strö ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.


    Preppa som en kock
    Dagen före
    - Gör pannacottan, förvara i kylen
    - Koka ihop den vita chokladgrädden

    Innan gästerna kommer
    - Lättvispa chokladgrädden

    Strax före servering
    - Ställ fram och toppa med chokladgrädde, hjortron och kaksmulor

Gör en till dessert eller ett sötsalt bakverk