Recept
Nasi Goreng med svart ris, räkor och srirachaägg
När vi gör pyttipanna på våra rester gör indoneserna nasi goreng – ris som steks tillsammans med olika sorters grönsaker och ofta någon slags protein. Om du inte råkar ha just svart ris över från gårdagens middag går det lika bra med vilket annat ris som helst.
Ingredienser
- 2 vitlöksklyftor
- 1 påse salladslök (à 125 g)
- 1 röd spetspaprika
- 2 msk riven färsk ingefära
- 8 dl kokt ris (gärna svart)
- 3 msk Kikkoman Tamari glutenfri sojasås
- 1 msk sesamolja
- 3 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
- 300 g skalade räkor
- 4 ägg
- 1 kruka thaibasilika
- 1 kruka koriander
- 1 dl cashewnötter
- flingsalt
- olja till stekning
Gör så här
-
Skala och finhacka vitlöken. Ansa, skölj och strimla salladslöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan.
-
Fräs vitlök, salladslök och ingefära i olja någon minut i en stek- eller wokpanna. Tillsätt paprikan och fortsätt fräsa 2–3 minuter. Rör ner ris, tamari-soja, sesamolja, TABASCO® Sriracha pepparsås och räkor. Låt allt bli varmt.
-
Stek äggen i olja i en annan stekpanna tills vitan har stelnat och fått frasig gyllenbrun yta.
-
Plocka och grovhacka örterna. Strö över nasi gorengen. Servera med cashewnötter och de stekta äggen. Strö flingsalt på äggulan och stänk gärna på lite extra TABASCO® Sriracha pepparsås.
Tips!
Nasi goreng betyder kort och gott ”stekt ris” på indonesiska. Om du byter ut riset mot nudlar har du i stället gjort bami goreng, alltså stekta nudlar. Givetvis kan du också laga rätten med kyckling, skinka, korv eller något växtbaserat protein i stället för räkor och andra grönsaker. Passa på att göra en kylskåpsrensning och lek loss med det du föredrar och har hemma.