Recept

Nasu Dengaku – misogrillad aubergine med nötströssel

Ca 60 min
4

Aubergine har en fantastisk förmåga att omvandlas till något helt annat vid tillagning. Det är den japanska rätten Nasu Dengaku ett lysande exempel på. För inte bara är den vacker att se på, den bjuder inte minst på en smakupplevelse du sent glömmer.

Ingredienser

  • 2 aubergine
  • 1 påse blandsallad (ca 65 g)
  • 2 dl smetana eller växtbaserat alternativ
  • 2 tsk rostade sesamfrön
  • TABASCO® Buffalo eller Sriracha pepparsås
  • flingsalt
  • Misoglaze
  • 2 msk vit misopasta
  • 1 msk vatten
  • 2 msk honung eller agavesirap
  • 1 msk mirin
  • 1 ½ msk TABASCO® Buffalo eller Sriracha pepparsås
  • Nötströssel
  • 100 g rostade hasselnötter
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Halvera auberginen på längden. Lägg med skalsidan nedåt på en bakpappersklädd plåt. Skär ett diagonalt rutmönster på köttsidan.

  3. Rör ihop ingredienserna till misoglazen. Pensla hälften av den på ovansidan av auberginen, spara resten till senare.

  4. Sätt in i mitten av ugnen ca 45 minuter, tills auberginen är mjuk och har fått fin färg. Ta ut efter halva tiden och pensla på resterande glaze.

  5. Nötströssel: Hacka hasselnötterna grovt. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs löken mjuk i olja i en stekpanna. Tillsätt hasselnötterna. Häll på sushi-risvinägern. Låt koka torrt under omrörning. Krydda med flingsalt.

  6. Vid servering: Fördela salladen på tallrikar. Lägg upp auberginen. Klicka på smetana och fördela nötströsslet. Strö över rostade sesamfrön och havssalt. Avsluta med att ringla över TABASCO® Buffalo eller Sriracha pepparsås.

    Tips!
    Misoglazen passar även utmärkt till kött och fågel, testa exempelvis på grillspett.

Mer att laga med asiatiska smaker