Recept

One pot jambalaya

Ca 40 min
4

Jambalaya är en kreolskt kryddad familj av risrätter där kyckling, chorizo och räkor är en vanlig proteinkombo tillsammans med ris, grönsaker och olika smaksättare. En perfekt rätt att laga till många – särskilt när man, som här, gör allt i en och samma gryta à la one pot.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön paprika
  • 300 g chorizo
  • 300 g kycklinglårfilé
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk Colman’s senapspulver
  • 2 dl långkornigt ris (gärna jasmin)
  • 1 burk körsbärstomater (ca 400 g)
  • 5 dl kycklingbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 1 msk TABASCO® Jalapeno
  • 300 g tinade, kokta vannameiräkor
  • 2 msk hackad persilja
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Dela kärna ur och skär paprikan i tärningar. Skiva korven.

  3. Skär kycklingen i mindre bitar. Strö över paprikapulver, senapspulver, ½ tsk salt och 2 krm peppar. Blanda runt direkt på skärbrädan.

  4. Fräs kycklingen i 2 msk olja i en stor gryta. Tillsätt lök, vitlök, paprika och korv. Fortsätt fräsa ytterligare några minuter.

  5. Häll på ris, tomater, buljong och TABASCO® Jalapeno. Koka upp och låt sjuda ca 20 minuter under lock, tills riset är klart. Rör om då och då.

  6. Tillsätt räkorna i grytan. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.

    Tips!
    Önskas mer hetta – krydda gärna med TABASCO® Original.

Olika sätt att använda ris i maten