Recept

Öppen lasagne med salsiccia, svamp och vispad ricotta

Ca 30 min
4

Vem älskar inte en riktigt god lasagne? Extra lyxig är den öppna lasagnen – den där du fyller lasagneplattorna direkt på tallriken och toppar upp. Variera gärna med råvaror i säsong! Här satsar vi på salsicciafärs, svamp och majs varvat med fluffigt vispad ricotta med citron och jalapeño samt tunt hyvlad zucchini. Fullända konstverket med pistou!

Ingredienser

  • 150 g svamp (gärna kantareller)
  • 1 majskolv (gärna färsk) eller 1 dl majskorn
  • 1 tsk hel fänkål
  • 400 g salsicciafärs
  • ½ zucchini
  • 4 rädisor
  • 8 färska lasagneplattor (ca 250 g)
  • olivolja till stekning
  • salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
  • ev ätbara blommor till garnering
  • Vispad ricotta
  • 250 g ricotta
  • 1 dl crème fraiche
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 msk TABASCO® Jalapeno
  • Pistou
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • ½ dl olivolja

Gör så här

  1. Rensa och dela svampen i mindre bitar. Skär av majskornen från kolven.

  2. Rosta fänkålsfröna i en torr, het stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan.

  3. Bryn salsicciafärsen i 1 msk olja i stekpannan. Tillsätt fänkålsfrön, svamp och majs. Fortsätt fräsa ca 15 minuter tills all vätska från svampen kokat in och färsen samt majsen har fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.

  4. Vispad ricotta: Vispa ricotta och crème fraiche fluffigt med el- eller ballongvisp i en bunke. Rör ner citronskal och TABASCO® Jalapeno.

  5. Pistou: Skala vitlöken. Lägg i en mortel tillsammans med basilikan, men spara några blad till garnering. Mortla ihop. Tillsätt olivoljan. Smaka av med flingsalt.

  6. Hyvla zucchini och rädisor tunt, gärna med hjälp av en mandolin.

  7. Koka lasagneplattorna i välsaltat vatten ca 3 minuter tills de är mjuka. Ta upp med en hålslev och låt rinna av.

  8. Varva lasagneplattor med salsicciafräs, vispad ricotta och hyvlad zucchini direkt på tallrikar. Garnera med basilika, rädisor och gärna ätbara blommor. Toppa med pistou.


    Visste du att…
    Det finns en temadag för allt, så även lasagnens dag, som infaller den 29 juli varje år. Ett perfekt tillfälle att laga lasagne, men också en rätt att njuta av alla årets dagar. Och apropå öppen lasagne är det just en sådan Desirée Jaks, Årets kock 2024, slår ett slag för som Årets rätt 2024, där hon uppmanar till att ändra tillbehören efter säsong. Smart – och gott!

Pasta fiesta till vardag och fest