Recept
Ostpaj i krustader med grönkål och hasselnötter
Ibland är flera små, små pajer bättre än en större bit. I alla fall på mingelfesten, för att gästerna enkelt ska kunna parera tilltugg i ena handen och något att dricka i den andra. Använd färdiga minikrustader som pajskal och fyll med riven ost samt äggstanning. Grädda en liten stund och pigga upp med en syrlig sallad på grönkål och knapriga hasselnötter.
Ingredienser
- 16 minikrustader
- 1 ägg
- 1 dl mjölk (3%)
- 50 g riven prästost
- salt, flingsalt
- Topping
- 20 g grönkål
- 2 msk rostade hasselnötter
- 1 tsk vit balsamvinäger
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 C grader.
-
Ställ minikrustaderna på en bakpappersklädd plåt.
-
Vispa upp ägget lätt i en bunke. Vispa därefter ner mjölken och en nypa salt till en äggstanning.
-
Fördela den rivna osten i minikrustaderna. Häll på äggstanningen. Ställ in i mitten av ugnen tills den fyllningen har stannat, ca 15 minuter. Gör toppingen under tiden.
-
Topping: Skär grönkålen i ca 2 cm breda remsor. Finstrimla sedan dessa. Grovhacka hasselnötterna. Blanda ihop grönkål, nötter och balsamvinäger. Smaka av med flingsalt.
-
Vid servering: Placera de ljumma ostpajerna på ett fat. Toppa med grönkålssalladen. Servera genast (minikrustaderna tappar sin frasighet efter en stund, vilket kan vara bra att känna till, men de smakar lika gott för det!).
Tips!
Bjud in till mingelfest (exempelvis i adventstider) och servera de små ostpajerna tillsammans med tataki på oxfilé med jordnötter och ponzu och tarte flambée med sötpotatis, bacon och jalapeño till varm sangria med ingefära, apelsin och kanel i glasen.