Recept
Pankobakad lax med pumpa, grönkål och vispat citronsmör
Lax i alla former är en återkommande favorit till både vardag och fest. Det är tacksamt att tillaga fisken i hel bit och smart att baka den under ett ”täcke” för att maxa smakerna. Här gör vi ett med panko, mynta, sesamfrön och sesamolja. Plåtmat när den är som bäst!
Ingredienser
- 1 dl Kikkoman Panko
- 1 kruka hackad mynta
- 1 msk sesamfrön (gärna svarta)
- 1 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
- 800 g pumpa (gärna butternut)
- 100 g färsk grönkål
- 600 g benfri laxfilé
- olivolja
- salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
- Vispat citronsmör
- 100 g rumsvarmt smör
- finrivet skal av 1 citron
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Blanda ihop panko, mynta, sesamfrön, sesamolja och 1 tsk flingsalt i en skål.
-
Skala och skär pumpan i mindre bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Ringla över lite olivolja och krydda med havssalt. Sätt in i mitten av ugnen och rosta ca 20 minuter.
-
Riv grönkålen i mindre bitar. Lägg i en skål och massera in ½ msk olivolja och lite salt.
-
Sänk värmen till 160 grader. Lägg laxen i mitten av plåten. Strö på pankoblandningen. Fördela grönkålen runt om. Sätt tillbaka i ugnen tills laxen har en innertemperatur på 52–56 grader i den tjockaste delen och grönkålen har blivit krispig, det tar 10–15 minuter.
-
Vispat citronsmör: Vispa smöret vitt och luftigt med elvisp i en bunke. Tillsätt citronskal. Smaka av med havssalt.
-
Servera den pankobakade laxen och grönsakerna med det vispade citronsmöret.
Visste du att…
Genom att tillaga laxen på lägre temperatur blir resultatet betydligt saftigare. Se till att fisken är helt tinad om du utgår från fryst och använd gärna en digital kökstermometer för att säkra rätt innertemperatur och slippa ett torrt och trist resultat.