Recept
Pasta alla norma med pangrattato
Sväng ihop en siciliansk tomatsås med aubergine och basilika till valfri pasta – italienarna är faktiskt inte så noga själva med sorten i det här fallet. Pastarätten serveras traditionellt med ricotta salata (saltad och lagrad ricotta), men vi lyfter hellre rätten med pangrattato, eller ”poor man’s parmesan”, som det ibland kallas. Men fattigt, det smakar det inte!
Ingredienser
- 2 medelstora aubergine
- 1 dl olivolja
- 2 burkar tomatsås (à 400 ml)
- 2 msk fryst basilika
- 400 g pasta (t ex penne)
- salt och nymalen svartpeppar
- Pangrattato
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 1 dl Kikkoman Panko
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
-
Pangrattato: Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt panko och stek gyllene under omrörning. Rör ner vitlöken mot slutet och låt steka med ca 1 minut. Krydda med flingsalt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
-
Skär auberginen i cm–stora tärningar.
-
Stek auberginen i olivoljan i en stekpanna på medelvärme tills den har fått fin färg och blivit mjuk. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatsås och basilika. Låt allt bli varmt.
-
Koka pastan ca 2 minuter kortare än enligt anvisning på förpackningen. Häll av, men spara 1 dl av pastavattnet.
-
Tillsätt pastan och pastavattnet i tomatsåsen. Låt småkoka någon minut, tills pastan är klar. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Strö över pangrattato vid servering.
Tips!
Pangrattato blir lätt en ny go to-topping på sallader, smörgåsar, till rostade grönsaker, ovanpå potatisgratängen, risotton eller som ensamt tillbehör till nykokt pasta. För ännu mer smak – blanda i lite finrivet citronskal, krossade chiliflakes eller en knivsudd kajennpeppar.