Festlig förrätt på pilgrimsmussla i djupa tallrikar

Recept

Pilgrimsmussla med ingefärspicklad gurka och sojamajonnäs

Över 60 min
4

Denna förrätt må se avancerad ut, men allt är lätt fixat, lovar Mattias ”Fredagskocken” Larsson. Låt friskheten i ett mousserande vitt vin från Loire möta upp de citronsyrliga smakerna och vinets fyllighet parera umamin i pilgrimsmusslorna och sojamajonnäsen. Den lilla sötman i vinet lirar fint ihop med den lite söta och milt ingefärsheta gurkan.

Ingredienser

  • 4 stora pilgrimsmusslor
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • olivolja
  • salt
  • Ingefärspicklad gurka
  • 25 g färsk ingefära
  • ½ dl ättiksprit (12%)
  • ½ dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 100 g gurka
  • Sojamajonnäs
  • 2 äggulor
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • 2 dl neutral rapsolja
  • Kålsallad
  • 125 g spetskål (utan stock)
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • Till servering
  • 2 msk grovhackade pistagenötter
  • 1 knippe vattenkrasse och dill

Gör så här

  1. Ingefärspicklad gurka: Skala och finhacka ingefäran. Lägg i en kastrull tillsammans med ättiksprit, socker och vatten. Koka upp under omrörning. Ta lagen från värmen och låt kallna helt. Skala och skär gurkan i tunna skivor. Lägg ner i lagen. Låt stå och dra minst 1 timme, men helst över natten. Förvara i kylen.

  2. Sojamajonnäs: Lägg äggulor och soja i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, till en tjock majonnäs (OBS! Majonnäsen blir för tunn om man bara vispar ihop den).

  3. Kålsallad: Finstrimla spetskålen. Lägg i en bunke. Tillsätt citronjuice, 2 tsk olivolja och en nypa salt. Massera in allt i kålen och låt sedan marinera minst 10 minuter.

  4. Skiva pilgrimsmusslorna. Lägg på ett fat. Häll på citronjuice, ringla över 1 tsk olivolja krydda med en nypa salt. Låt marinera 2–3 minuter.

  5. Vid servering: Lägg kålsallad i botten av en liten djup tallrik eller skål. Täck kålen med de råmarinerade pilgrimsmusslorna och gurkskivor. Lägg eller spritsa 3 klickar sojamajonnäs runt om. Strö över pistagenötter. Garnera med lite vattenkrasse och små dillkvistar.


    Tips!
    Förenkla genom att blanda 1 dl färdig majonnäs med 1–2 msk Kikkoman Original sojasås. Gör du sojamajonnäsen enligt receptet blir det säkerligen en del över, men vad gör väl det när du kan använda den till en poké bowl, ugnsrostad kål, tonkatsu eller på räkmackan!


    Preppa som en kock
    Dagen före
    - Pickla gurkan
    - Gör sojamajonnäsen
    - Hacka pistagenötterna

    Innan gästerna kommer
    - Gör kålsalladen
    - Skiva pilgrimsmusslorna

    Strax före servering
    - Marinera pilgrimsmusslorna

Gott att laga med andra sorters skaldjur