Recept
Pintxos med krämig svamp och sherryinkokt lök
I Baskien är det inte långt till en pintxosbar där det också serveras cava. Sherry är en annan klassisk spansk dryck som trivs i sällskap av både pintxos, svamp och lök. Allt detta fångar vi upp och lägger på frasigt stekta brödbitar. Ja, inte cavan då, för den dricker vi till.
Ingredienser
- 15 skivor baguette (ca 1/3 baguette)
- olivolja till stekning
- salt och svartpeppar
- smörgåskrasse till garnering
- Krämig svamp
- 400 g svamp (t ex champinjoner)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
- Sherryinkokt lök
- ½ gul lök
- ½ dl sherryvinäger eller äppelcidervinäger
- 1 msk strösocker
Gör så här
-
Börja med den sherryinkokta löken. Skala, dela och skär löken i strimlor. Koka upp vinäger, socker och en nypa salt i en liten kastrull. Lägg i löken och koka upp på nytt. Ställ åt sidan och låt sedan löken svalna i lagen.
-
Krämig svamp: Ansa svampen och skär i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp olivolja i en stekpanna till medelhög temperatur. Stek svampen några minuter tills all vätska har kokat in och den är ordentligt brynt. Tillsätt vitlök och mjöl. Rör om och fortsätt steka ytterligare någon minut. Häll på grädden. Koka upp och låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
-
Stek baguetteskivorna i olivolja på medelhög temperatur ett par minuter per sida tills de har fått en gyllene, frasig yta.
-
Lägg baguetteskivorna på ett fat. Toppa med den krämiga svampen och sherryinkokt lök. Garnera med lite klippt smörgåskrasse.
Tips!
Receptet räcker till cirka 15 portioner som snacks/tilltugg eller till 8 portioner om potatisen är en del av en matigare tapasbuffé, gärna tillsammans med chorizostekt potatis med manchego och en sallad med getostkräm och rosmarinbakade fikon.