Recept
Poké bowl med lax och mango
Ett tag såg vi dem överallt – poké bowls – den hawaiianska rätten med marinerad fisk och olika färgglada frukter och grönsaker prydligt lagda i små högar ovanpå ris i en skål. Typ så här, med bland annat marinerad Salmalax, mango, picklad zucchini och chilimajonnäs.
Ingredienser
- 2 dl sushiris
- 1 mogen mango
- 100 g rödkål
- 400 g skinn- och benfri laxfilé (gärna Salmalax)
- ¾ dl Kikkoman Poke
- 1 dl sojabönor
- 1 msk rostade sesamfrön eller furikake
- Picklad zucchini
- 150 g zucchini
- ½ dl Kikkoman Sushi-risvinäger
- ½ msk Kikkoman Original sojasås
- Chilimajonnäs
- 1 dl majonnäs
- 1 msk TABASCO® Sweet & Spicy pepparsås
- några stänk TABASCO® Original pepparsås
Gör så här
-
Börja med att pickla zucchinin. Skär zucchinin i tunna skivor med hjälp av en mandolin eller osthyvel och lägg i en skål. Häll över sushi-risvinäger och sojasås. Låt marinera ca 20 minuter.
-
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
-
Dela mangon längs med kärnan på båda sidor. Vänd mangohalvorna med skalsidan nedåt och skär ett rutmönster i fruktköttet. Gröp ut mangotärningarna ur skalet med en sked. Skala mangobiten som är kvar, runt kärnan. Skär loss resterande fruktkött och tärna det. Strimla rödkålen.
-
Skär laxen i cm–stora tärningar. Lägg i en skål, häll på pokesåsen och blanda runt. Låt marinera i 5 minuter.
-
Blanda ihop ingredienserna till chilimajonnäsen.
-
Fördela riset i fyra skålar. Toppa med picklad zucchini, mango, rödkål, lax och sojabönor. Strö över rostade sesamfrön eller furikake. Servera med chilimajonnäsen.