Recept
Potatis- och jordärtskocksgratäng med grönkål och ädelost
Saken är biff, lyder ett klassiskt uttryck, men i det här fallet är inte den stekta ryggbiffen saken. Vi riktar allt ljus på en krämig gratäng med potatis, jordärtskocka, grönkål, ädelost och pikant senapspulver. Men servera gärna gratängen till en ponzupenslad stekt biff!
Ingredienser
- 1 kg fast potatis
- 300 g jordärtskockor
- 1 vitlöksklyfta
- 75 g hel grönkål
- 2 ½ dl mjölk (3 %)
- 2 ½ dl vispgrädde
- 1 msk Colman´s senapspulver
- 140 g grovriven ädelost
- 4 skivor ryggbiff (ca 600 g)
- Kikkkoman Ponzu Lemon till pensling
- smör till formen och stekning
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skala eller borsta potatis och jordärtskockor. Skär i ca 3 mm tjocka skivor. Skala och finhacka vitlöken. Dela kålen i mindre bitar.
-
Koka upp vitlök, mjölk, grädde och 1 tsk salt i en kastrull. Tillsätt potatis och jordärtskocka. Koka på medelvärme utan lock tills potatisen börjar bli mjuk, ca 20 minuter. Rör då och då. Blanda i grönkålen och sikta ner senapspulvret. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt.
-
Häll potatisblandningen i en smord, ugnssäker form, ca 20x30 cm. Strö över ädelost. Gratinera i mitten av ugnen tills osten har fått fin färg, ca 25 minuter.
-
Krydda köttet runtom med salt och peppar. Stek i smör ca 2 minuter per sida i en het stekpanna tills innertemperaturen är 50–70 grader (blodigt–genomstekt). Pensla med ponzusås mot slutet av stekningen. Låt köttet vila ca 5 minuter.
-
Servera med potatis- och jordärtskocksgratängen till köttet, gärna med en grönsallad.
Visste du att…
… smaken på en stekt eller grillad köttbit förstärks av kombinationen japansk soja och citrus? Det är bara ett av många sätt att använda Kikkoman Ponzu Lemon.