Recept
Potatisgratäng med panko, majs och sockerärter
Med majs, sockerärter och barbequestekt lök behöver den här krämiga potatisgratängen med frasigt pankotäcke inget mer tillbehör än kanske en grönsallad. I stället för att salt får hela anrättningen sin sälta från japansk soja – det får verkligen smakerna att blomma ut!
Ingredienser
- 1 vitlöksklyfta
- 800 g fast potatis
- 2 dl mjölk (3%)
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl Kikkoman Original sojasås
- 1 liten burk majs (ca 160 g)
- 100 g sockerärter
- 125 g riven ost
- 1 krm malen muskotnöt
- ½ tsk paprikapulver
- ½ krm kajennpeppar
- 80 g rumsvarmt smör
- 40 g Kikkoman Panko
- 40 g solrosfrön
- nymalen svartpeppar
- Barbecuestekt lök
- 2 gula lökar
- 2 msk olivolja
- 3 msk barbequesås
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skala och finhacka vitlöken. Skala och skiva potatisen tunt.
-
Koka upp mjölk, grädde och sojasås i en rymlig kastrull. Lägg ner vitlök och potatis. Låt koka upp och sjud tills potatisen börjar mjukna, ca 20 minuter. Ta från värmen.
-
Barbecuestekt lök: Skala, dela och skiva löken. Stek löken i olivoljan i en het stekpanna tills den har mjuknat och börjar få färg. Tillsätt barbecuesåsen och låt den koka in.
-
Häll av och låt majsen rinna av.
-
Rör ner majs, sockerärter och riven ost i potatisblandningen. Krydda med muskot, paprikapulver och kajennpeppar. Smaka av med peppar.
-
Varva potatisblandningen med den barbequestekta löken i en smord, ugnssäker form. Fördela smöret i klickar ovanpå. Strö över panko och solrosfrön. Sätt in i mitten av ugnen tills potatisen är helt mjuk och gratängen har fått fin färg, 25–30 minuter.
-
Servera gärna gratängen med en fräsch grönsallad.