Recept
Primörer med jalapeño-aioli
Varför göra det svårt när det godaste som finns är färska grönsaker i sin enkelhet, menar mat- och dryckesprofilen Frida Lund som driver Instagram-kontot @goda.grejer. Ja, varför ska du? Koka, stek och ugnsbaka fem sorters grödor och doppa i en jalapeño-aioli.
Ingredienser
- 4 knipplökar
- 300 g färskpotatis (gärna små)
- 250 g broccoli
- 250 g grön sparris
- 4 morötter
- smör till stekning
- salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
- Jalapeño-aioli
- 1 ½ dl majonnäs
- 1 finriven vitlöksklyfta
- 1 msk TABASCO® Grön pepparsås
- 1 tsk Grey Poupon dijonsenap
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Halvera lökarna längs med. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills de har mjuknat och fått fin färg.
-
Koka potatisen mjuk i en rymlig kastrull med lättsaltat vatten.
-
Dela broccolin i buketter och skär stammen i bitar. Bryt av den nedre, torra delen på sparrisen. Lägg ner broccoli och sparris i kastrullen när ca 3 minuter av potatisens koktid återstår. Häll av och låt ånga av.
-
Dela morötterna på längden. Stek i smör i en stekpanna tills de är lagom mjuka, men fortfarande har en liten kärna. Tillsätt gärna en extra klick smör mot slutet och ös morötterna med för en härlig, karamellig smak. Krydda med flingsalt och peppar.
-
Jalapeño-aioli: Blanda majonnäs, vitlök, TABASCO® Grön pepparsås och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
-
Lägg upp lök, potatis, broccoli, sparris och morötter på ett stort fat. Servera med jalapeño-aiolin samt gärna ett gott bröd och goda ostar.