Recept

Quiche Lorraine – fransk ost- och skinkpaj

Över 60 min
4

Lättare lunch, picknick eller i mindre bitar på festbuffén? Satsa på en matpaj! Just denna med anor från franska Lorraine fylls med en krämig blandning av purjolök, rökt skinka, lagrad ost, ägg, grädde och så klart dijonsenap – den med vitt vin i stället för vinäger.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g tärnat smör
  • 1–2 msk iskallt vatten
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Fyllning
  • ½ purjolök
  • 100 g rökt skinka
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 150 g riven, lagrad ost
  • 3 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Lägg mjöl och smör i en bunke eller matberedare. Nyp ihop för hand eller mixa till en smulig massa. Häll på vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila ca 30 minuter i kylen.

  3. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga botten med en gaffel. Sätt in i mitten av ugnen och förgrädda pajskalet ca 10 minuter.

  4. Fyllning: Ansa, skölj och finhacka purjolöken. Finhacka skinkan. Lägg purjolök och skinka i en kastrull. Tillsätt grädde och dijonsenap. Koka upp och låt sjuda ca 8 minuter. Rör då och då. Låt svalna. Vispa ner ost och ägg. Smaka av med salt och peppar.

  5. Häll fyllningen i pajskalet. Sätt in i mitten av ugnen tills pajen har stannat, 20–30 minuter.

  6. Servera gärna ost- och skinkpajen med en grönsallad.


    Tips!
    Det går så klart bra att använda färdig pajdeg och anpassa till önskad form. Täck gärna kanterna med dubbelvikt aluminiumfolie, så glider inte pajdegen ner lika lätt vid förgräddningen. För festlig servering – garnera med smörgåskrasse och/eller oxalis.

Tips på fler goda bufférätter