Recept
Raggmunkar med stekt fläsk och rårörda lingon
Vad vore frasigt stekta raggmunkar utan rårörda lingon? Lingonen utgör smakbryggan mellan raggmunkarna och det knaperstekta fläsket, där syran, sötman och den lilla beskan gör rätten komplett. I vår version adderar vi en god dos senapspulver i raggmunkssmeten.
Ingredienser
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk Colman’s senapspulver
- 4 dl mjölk (3%)
- 2 ägg
- ½ tsk salt
- 600 g fast potatis
- 400 g stekfläsk
- smör till stekning
- Rårörda lingon
- 225 g frysta, tinade lingon
- 1 dl strösocker
Gör så här
-
Börja med de rårörda lingonen. Blanda lingon och socker i en skål. Låt stå i rumstemperatur tills sockret har lösts upp. Rör då och då.
-
Blanda mjöl och senapspulver i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en slät smet. Vispa ner resterande mjölk, ägg och salt.
-
Tvätta potatisen (den behöver inte skalas) och finriv den. Krama ut överflödig vätska och rör ner i smeten så fort som möjligt, då hinner inte potatisen mörkna.
-
Stek fläsket knaprigt i en stekpanna. Spara fettet som smälter ut.
-
Stek raggmunkar, nästan lika tunna som pannkakor, i omgångar i smör och fläskfett i stekpannan, det går också bra att steka mindre raggmunkar i en plättlagg.
-
Servera de nystekta raggmunkarna med det knaperstekta fläsket och rårörda lingon.
Tips!
Varmhåll fläsk och raggmunkar i ugnen på 125 grader under tiden allt blir klart. För variation är det gott att byta ut en del av potatisen mot finriven morot och/eller palsternacka.