Recept

Ribollita – toskansk bönsoppa

Ca 40 min
4

Det finns många varianter av denna rustika italienska soppa, men bönor, gammalt bröd, kål och andra grönsaker ingår oftast i receptet. Se det som ett perfekt tillfälle att ta tillvara skrumpna morötter, mjuka tomater och annat grönt. Vi gillar soppan med lite sting!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 2 selleristjälkar
  • 2 tomater
  • 100 g färsk svartkål
  • 1 förpackning cannellinibönor (à 400 g)
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk TABASCO® Original
  • 2 dl torrt, vitt vin (oekat)
  • 1 liter grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 2 skivor dagsgammalt surdegsbröd
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Till servering
  • grovriven parmesan
  • hackad persilja

Gör så här

  1. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär moroten i små tärningar. Skär selleri och tomater i lika små tärningar. Riv svartkålen i mindre bitar.

  2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.

  3. Fräs lök, vitlök, morot och selleri i 2 msk olivolja ca 5 minuter i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt lagerblad, timjan och TABASCO® Original.

  4. Häll på vinet och låt det koka in några minuter. Tillsätt tomater, svartkål, bönor och buljong. Koka upp och sjud soppan 10–15 minuter under lock.

  5. Skär brödet i bitar. Stek dem i olivolja i en stekpanna tills de fått färg på båda sidor.

  6. Vid servering: Lägg brödet i soppan. Toppa med parmesan och persilja. Avsluta gärna med att ringla över en finare olivolja.


    Visste du att…
    Ribollita är bara en av många rätter där dagsgammalt bröd får nytt liv. Två andra, också av italienskt ursprung, är brödsalladen panzanella och bruschetta med tomat och basilika. Att skära brödet i mindre tärningar och steka till knapriga krutonger är ett annat sätt att ”rädda” det från att bli till onödigt matsvinn. Perfekt i en caesarsallad på äkta italienskt vis!

Fler soppor att koka ihop