Recept

Rostad gazpacho med krutong- och kåltopping

ca 30 min
4

Genom att först rosta grönsakerna till denna klassiska soppa får den en djupare smak, som förstärks av umami från ponzusås och kryddig, mild hetta från TABASCO® Buffalo. Toppa med jalapeñokrutonger och frasig grönkål. Suveränt gott att laga och bjuda på – året runt!

Ingredienser

  • ½ fänkål
  • 1 röd paprika
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 skiva surdegsbröd
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 4 dl tomatjuice
  • 2 msk TABASCO® Buffalo
  • 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 2 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 2 nävar is
  • Krutong- och kåltopping
  • 50 g grönkål
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk TABASCO® Jalapeño
  • flingsalt att strö över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Dela, kärna ur och grovtärna paprikan. Skala och skär löken i mindre bitar. Skala och grovhacka vitlöken. Skär brödet i tärningar.

  3. Lägg grönsakerna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivoljan. Krydda med flingsalt. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

  4. Lägg de rostade grönsakerna i en mixer. Tillsätt tomatjuice, TABASCO® Buffalo, ponzusås och is. Mixa slätt.

  5. Krutong- och kåltopping: Plocka bladen från kålstammen och bryt i mindre bitar. Skär brödet i tärningar. Rör ihop olivolja och TABASCO® Jalapeño. Pensla på brödet. Stek det sedan till krispiga krutonger i en stekpanna tillsammans med grönkålen. Strö över lite flingsalt. Tillsätt eventuellt mer olivolja under stekning.

  6. Häll upp soppan i skålar. Strö över krutong- och kåltoppingen och servera gärna med extra TABASCO® Jalapeño.


    Tips!

    Gazpacho är en perfekt bufférätt. Häll upp soppan i små glas och ställ en flaska TABASCO® Original. Sedan kan gästerna hotta upp soppan efter tycke och smak.

Fler sopprecept och också en god, klassisk gryta