Recept
Rostad gazpacho med krutong- och kåltopping
Genom att först rosta grönsakerna till denna klassiska soppa får den en djupare smak, som förstärks av umami från ponzusås och kryddig, mild hetta från TABASCO® Buffalo. Toppa med jalapeñokrutonger och frasig grönkål. Suveränt gott att laga och bjuda på – året runt!
Ingredienser
- ½ fänkål
- 1 röd paprika
- ½ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 skiva surdegsbröd
- 3 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 4 dl tomatjuice
- 2 msk TABASCO® Buffalo
- 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
- 2 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
- 2 nävar is
- Krutong- och kåltopping
- 50 g grönkål
- 2 skivor surdegsbröd
- 2 msk olivolja
- 1 msk TABASCO® Jalapeño
- flingsalt att strö över
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Dela, kärna ur och grovtärna paprikan. Skala och skär löken i mindre bitar. Skala och grovhacka vitlöken. Skär brödet i tärningar.
-
Lägg grönsakerna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivoljan. Krydda med flingsalt. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
-
Lägg de rostade grönsakerna i en mixer. Tillsätt tomatjuice, TABASCO® Buffalo, ponzusås och is. Mixa slätt.
-
Krutong- och kåltopping: Plocka bladen från kålstammen och bryt i mindre bitar. Skär brödet i tärningar. Rör ihop olivolja och TABASCO® Jalapeño. Pensla på brödet. Stek det sedan till krispiga krutonger i en stekpanna tillsammans med grönkålen. Strö över lite flingsalt. Tillsätt eventuellt mer olivolja under stekning.
-
Häll upp soppan i skålar. Strö över krutong- och kåltoppingen och servera gärna med extra TABASCO® Jalapeño.
Tips!
Gazpacho är en perfekt bufférätt. Häll upp soppan i små glas och ställ en flaska TABASCO® Original. Sedan kan gästerna hotta upp soppan efter tycke och smak.