Recept

Rostad spetskål med japansk soja

Ca 45 min
4

Det händer något mirakulöst med kål som rostas mjuk i ugnen och få kålsorter passar så bra att rosta som just spetskål. Särskilt när den penslas med en blandning av olivolja och japansk sojasås – fritt fram att toppa med ost, örter och nötter eller kombinera med linser, andra (varför inte rostade) grönsaker och gärna en krämig dressing – till en hel måltid i sig.

Ingredienser

  • 1 spetskål
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • Topping
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 150 g smulad fetaost
  • 2 msk finskuren dill
  • 2 msk rostade pinjenötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Ansa och skär spetskålen i 4 klyftor och lägg på en bakpappersklädd plåt.

  3. Blanda ihop olivolja och soja. Pensla kålen runt om med sojablandningen.

  4. Sätt in plåten i mitten av ugnen och rosta tills kålen har mjuknat och fått fin färg, det tar 20–40 minuter beroende på klyftornas storlek och kålens egenskaper – generellt gäller att ju färskare kål, desto snabbare går det.

  5. Toppa spetskålen med citronskal, citronjuice och fetaost. Strö över dill och pinjenötter. Krydda med flingsalt och peppar. Avsluta gärna med några extra droppar soja (håller du för det övre hålet på Kikkomans bordsflaska rinner det droppvis, smart va?).


    Visste du att…
    Kikkomans japanska sojasås tillverkas av endast fyra ingredienser; sojabönor, vete, vatten och salt. Bryggningen sker naturligt, helt utan tillsatser. Efter sex månaders fatlagring har sojasåsen utvecklat närmare 300 aromämnen och gott om umami – den femte grundsmaken som lyfter och förhöjer övriga smaker i maten. En naturlig japansk smakhjälte – varje dag!

Mer att laga med japansk soja