Recept
Har du kaffe kvar i bryggaren? Häll inte ut det i vasken – gör ett svalkande iskaffe i stället. Iskaffe går att göra på flera sätt. Här utgår vi från kaffe som vi har fryst in i en iskubsform. Bara att ta fram när du blir sugen. Vi ger också förslag på tre smaksatta iskaffevarianter.
Ingredienser
- 3 dl bryggkaffe (gärna Arvid Nordquist Selection Blond)
- 4 dl mjölk (eller valfri växtdryck)
- Smaksättning 1
- 1 msk sötad, kondenserad mjölk
- Smaksättning 2
- 1 dl kokosmjölk
- 1 krm malen kardemumma
- 1 krm vaniljpulver
- Smaksättning 3
- 2–3 msk chokladsås på tub
- 2 msk brandy (kan uteslutas)
- 2 dl vispad grädde (eller växtbaserat alternativ)
Gör så här
-
Häll kaffet i en iskubsform. Ställ in i frysen minst 4 timmar.
-
Fördela kaffeisbitarna i två glas. Häll på mjölk eller växtdryck.
-
Smaksättning 1: Tillsätt ½ msk sötad, kondenserad mjölk per färdigt glas iskaffe. Rör om.
-
Smaksättning 2: Mixa kokosmjölken med kardemumma och vaniljpulver. Blanda med mjölken/växtdrycken, men ta 1 dl mindre av denna. Fördela kaffeisbitarna i två glas. Häll på kokosmjölksblandningen.
-
Smaksättning 3: Ringla chokladsås på insidan av glasen. Fördela kaffeisbitarna. Häll på Alvisa 10 Brandy Ecológico och mjölk eller växtdryck. Toppa med vispad grädde (eller växtbaserat alternativ). Avsluta med att ringla över mer chokladsås.