Recept

Sallad med getostkräm och rosmarinbakade fikon

Ca 30 min
15

Syrlig getost och friska vita viner på sauvignon blanc hör till ett av de säkra korten när det kommer till att matcha mat och vin. Mattias ”Fredagskocken” Larsson kombinerar dessa i en supersallad med rosmarinbakade fikon och citrondressad fänkål. Servera som en del av en tapasbjudning eller som den är till ett gott bröd och en god olivolja att doppa det i.

Ingredienser

  • ½ fänkål
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk olivolja
  • 30 g mâchesallad
  • salt, flingsalt
  • Getostkräm
  • 100 g getost av chèvretyp
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • Rosmarinbakade fikon
  • 3 färska fikon
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk finhackad rosmarin

Gör så här

  1. Börja med fikonen. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och skär fikonen i 6 klyftor vardera. Lägg fikonklyftorna i en ugnssäker form. Ringla över honung och olivolja. Strö på rosmarin och flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter.

  2. Getostkräm: Mosa samman getost, crème fraiche och vitlök i en skål. Smaka av med salt.

  3. Hyvla fänkålen tunt. Lägg i en skål och blanda med citronjuice, olivolja och lite salt.

  4. Lägg upp mâchesalladen på ett fat. Klicka på getostkrämen. Toppa med fikonen och den marinerade fänkålen.


    Tips!
    Receptet räcker till cirka 15 portioner som snacks/tilltugg eller till 8 portioner om potatisen är en del av en matigare tapasbuffé, gärna tillsammans med chorizostekt potatis med manchego och pintxos med krämig svamp och sherryinkokt lök.

Matcha med dryck

KWV Chardonnay (box)

Läs mer

Alba Rhino Alvarinho

Läs mer
Vita viner som passar att dricka till

Mer grönt på tallriken (och mer sallad)