Recept

Salmalax med blomkålscrème

Ca 40 min
4

Tänk vad några tunna skivor lax gör på tallriken! Särskilt tillsammans med fintärnad gurka och edamamebönor i citronette, forellrom, sirapsskorpor och den lenaste blomkålscrème. Den här konstnärligt upplagda laxförrätten är särskilt framtagen för att matcha med en frisk och fyllig champagne med den mest ljuvliga mousse, som de ädla bubblorna kallas.

Ingredienser

  • 200 g salmalax
  • 75 g gurka
  • 1 schalottenlök
  • 50 g edamamebönor eller gröna ärter
  • 50 g forellrom
  • salt, flingsalt
  • dillkvistar till garnering
  • Blomkålscréme
  • 300 g blomkål (utan blast)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3%)
  • Citronette
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk neutral rapsolja
  • 1 krm Grey Poupon dijonsenap
  • Sirapsskorpor
  • 1 bit fryst sirapslimpa eller kavring

Gör så här

  1. Skär laxen i tunna skivor.

  2. Blomkålscréme: Skär blomkålen i mindre bitar. Koka dem mjuka i grädde och mjölk. Mixa slätt med stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt. Kyl ner.

  3. Vispa eller mixa ihop ingredienserna till citronetten.

  4. Sirapsskorpor: Sätt ugnen på 200 grader. Skär 4 supertunna skivor av det frysta brödet. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen och rosta brödskivorna 6–7 minuter tills de är helt torra. Låt svalna. Bryt i mindre bitar.

  5. Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken.

  6. Strax före servering: Blanda gurka, schalottenlök och edamamebönor med citronetten. Smaka av med salt.

  7. Vid servering: Fördela laxskivorna på 4 tallrikar. Strö på lite flingsalt. Fördela gurkblandningen med citronetten och forellrommen och över laxen. Klicka på blomkålscrémen. Toppa med sirapsskorporna och några dillkvistar.


    Visste du att…
    Salmalax är en norsk odlad lax som fileas och förädlas så fort den har hämtats upp ur vattnet. Fisken vakuumförpackas inom fyra timmar, vilket ger en exceptionell hög kvalitet.

Fler rätter som passar utmärkt till champagne