Recept
Salt fudge med mintchoklad
Fudge är bland det sötaste godis som finns, men när du strör över flingsalt tar sältan udden av den nästan lite jolmiga sötman. I stället hamnar smakerna i balans med varandra, samtidigt som saltet hjälper till att förhöja dem alla.
Ingredienser
- 30 pepparmintskarameller (Marianne, valfri sort)
- 400 gram vit eller mörk choklad
- 1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
- flingsalt
- florsocker eller kakaopulver att pudra över
Gör så här
-
Mixa karamellerna till ett grovt smul i en matberedare eller krossa dem i en mortel.
-
Grovhacka och smält chokladen i en värmetålig bunke eller glasskål över vattenbad.
-
Ta den smälta chokladen från värmen. Tillsätt de krossade karamellerna och den kondenserade mjölken. Blanda till en jämn smet.
-
Häll fudgesmeten i en plastfolie- eller bakpappersklädd form med höga kanter, ca 15x20 cm. Strö över flingsalt. Ställ in i kylen minst 2 timmar för att stelna.
-
Vid servering: Skär fudgen i rutor. Pudra över florsocker eller kakaopulver.
Tips!
Gör dubbel sats, en med vit och en med mörk choklad. Då karamellerna innehåller choklad kommer den vita fudgen inte bli särskilt vit, men snyggt nougatfärgad.