Recept
Salt kaffegranola
När baristan Linnea Vannesjö först fick smaka på denna salta granola (a.k.a. savory granola) blev hon som tokig i den. Här låter hon ett ljusrostat kaffe bidra med intensitet och krydda tillsammans med dijonsenap, apelsin och fänkålsfrön. Granolan tar några dygn att göra, så Linnea gör mycket på en gång. Strö över sallad, yoghurt eller ät som snacks.
Ingredienser
- 1 dl helt bovete
- 1 dl gröna linser
- 1 dl mungbönor
- 1 dl hasselnötter
- 1 dl valnötter
- 1 dl pumpakärnor
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl svarta sesamfrön
- 1 dl hela linfrön
- 2 dl quinoapuffar
- 2 dl dinkelflingor
- salt och nymalen svartpeppar
- Kaffemarinad
- 4 msk malet ljusrostat kaffe (gärna Arvid Nordquist Blond)
- 2 msk Grey Poupon dijonsenap
- 2 msk söt grovkornig senap
- 3 msk apelsinmarmelad
- 1 påse hela fänkålsfrön (ca 13 g)
- 1 krm chiliflakes
- finrivet skal av 1 apelsin och 1 citron
Gör så här
-
Lägg bovete, linser och mungbönor i rikligt med vatten i en bunke. Täck med plastfilm och låt stå ca 1 dygn i rumstemperatur. Häll av vattnet. Häll över i en sil och skölj igenom. Lägg i en låda med lock och låt grodda ca 2 dygn, också i rumstemperatur.
-
Sätt ugnen på 160 grader.
-
Grovhacka hasselnötterna. Bryt valnötterna i mindre bitar. Sprid ut i en ugnssäker form tillsammans med pumpakärnorna. Torrosta i mitten av ugnen tills blandningen har blivit lätt gyllene och lite oljig.
-
Höj ugnen till 170 grader.
-
Blanda ingredienserna till kaffemarinaden. Smaka av med salt och peppar.
-
Rör ihop det groddade, nöt- och pumpablandningen, frön, quinoapuffar och dinkelflingor i en stor bunke. Häll på kaffemarinaden och blanda. Smaka eventuellt av med mer salt.
-
Häll ut granolan på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut och rör om. Platta till ordentligt. Fortsätt rosta i 15 minuter. Sänk ugnen till 50 grader. Låt stå 6–8 timmar med en träslev i ugnsluckan så den hålls öppen. Ta ut och låt svalna helt.
-
Bryt kaffegranolan i mindre bitar. Förvara torrt i en lufttät burk.
Tips!
Dela brysselkål på mitten och stek i smör på hög värme tills kålen fått fin färg. Salta lätt. Strö över riven parmesan och finrivet citronskal. Toppa med den salta kaffegranolan.